Pénzügy

Drága öltönyökbe bukhat bele a francia politikus

Robert Bourgi, a francia jobboldalt afrikai ügyekben tanácsadással segítő ügyvéd ajándékozta februárban azokat a luxusöltönyöket Francois Fillon konzervatív elnökjelöltnek, amelyek miatt a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség kiterjesztette a politikus ellen folyó vizsgálatot – írta a Le Monde.

Az ügyészség befolyással üzérkedéssel gyanúsította meg csütörtök este Fillont, és felkérte a vizsgálóbírókat, hogy vizsgálják ki az ajándékozás körülményeit – írta az MTI.

A Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap vasárnap azt írta, hogy egy ismeretlen mecénás február 20-án 13 ezer euró (4 millió forint) értékben vásárolt Fillonnak két luxusöltönyt. A lap szerint a mecénás csekkel fizette ki a két öltönyt, de korábban ugyanennél a luxusmárkánál, az Arnysnál 35 ezer euró készpénzt hagyott Fillon ajándékaiért. Az elmúlt öt évben 48 ezer euróért vásárolt az ismeretlen barát személyre szabott ajándékokat ugyanebből a márkából a konzervatív politikusnak.

A nemzetgyűlési képviselőknek minden 150 euró érték feletti adományt és ajándékot be kell jelenteniük az alsóház etikai felelősének, az öltönyökkel kapcsolatban Fillon ezt nem tette meg.

(Képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik