Pénzügy

Semjén logikai bakikkal magyarázta a Heineken-ellenes agymenést

Egy egyértelműen nem a kommunizmushoz köthető logót próbált meg minden áron bolseviknek beállítani a miniszterelnök-helyettes. A logikát szerencsére otthon hagyta. Hirtelen a kézműves sörök is elkezdték nagyon érdekelni a kormányt.

Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú megjelenítését Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Ezzel indokolta azt a törvényjavaslatot, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel együtt jegyeznek. Kérdésre jelezte: a kormány kész állami támogatást nyújtani az egykori Igazi Csíki Sör gyártásához és helyzetbe hozná a kézműves söröket is.

Semjén elmondta, a javaslattal, amit jövő héten kezd tárgyalni az Országgyűlés, az önkényuralmi jelképek tilalmát kiterjesztik majd a kereskedelmi célú termékekre is. Szerinte Európának ezen a részén a magyarság megszenvedte mind a náci, mind a bolsevik rémuralmat, ezért jogos, hogy gazdasági haszonszerzés céljából ne lehessen ilyen jelképeket felhasználni.

Semjén a törvényjavaslatot “absztrakt erkölcsi megfontolással” indokolta, ugyanakkor kérdésre nem cáfolta, hogy összefüggés van a Heineken cégérével és az Igazi Csíki Sör forgalmazásának akadályozásával.

Arra nem adott választ, miért épp 2017-ben vették mindezt észre, holott a kifogásolt márkajelzések évtizedek óta ilyenek.

Megjegyezte, a Heineken logójában vörös csillag szerepel, ami nyilvánvaló politikai tartalom (több helyen is olvasható, hogy ez nem igaz, a jel sörön való használata régebbi, mint a vörös csillag bolsevikok általi igénybevétele). Felidézte, hogy 1951-ben a vörös csillagot levették a sörről, majd 1991-ben a Szovjetunió megszűnése után visszatették.

Semjén szerint Magyarországon emberek millióit nyomorították meg ennek a jelképnek a jegyében, ezért ezt nem fogják engedni. A miniszterelnök-helyettes azt ajánlotta a hollandoknak, gondolják végig,

mit szólnának ahhoz, ha megjelenne egy olyan sör Hollandiában, amin horogkereszt lenne.

Kitért arra is, hogy a kormány a jövőben kész állami támogatást nyújtani majd az Igazi Csíki Sör gyártásához és a kézműves sörök előállításához. Ha a törvényjavaslatot elfogadja az Országgyűlés, hatályba lép, akkor ha ilyen jellegű bejelentés érkezik a lakosságtól, az arra hivatott szerv dönteni fog, lehet-e forgalmazni a Heineken vörös csillagú logóval ellátott söreit. Semjén jelezte, a törvényjavaslatban annyi engedmény szerepel, hogy indokolt esetben a kormány felmentést adhat.

(MTI alapján)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.