Pénzügy

Meglepő dolog derült ki a lakásárverésekről

Egy hete fogadták el a KDNP javaslatát, amellyel soron kívül módosították a végrehajtási törvényt.

A módosítás lényege, hogy csak az eddigieknél szigorúbb feltételek mellett,az ingatlan becsértékének száz százalékán lehet ezentúl árveréseket tartani

  • A módosítás értelmében egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne elárverezni a végrehajtás alatt álló ingatlant.
  • A fentiek mellett, a végrehajtásban érintett összes fél – vagyis az adós és mindenki, aki felé tartozása van – közösen megállapodhat egy alacsonyabb összegben is, amelyért árverés során értékesíthető az ingatlan. Ebben az esetben azonban megszűnik minden fennmaradó követelés és tartozás.
  • További feltétel, hogy egyetlen lakóingatlana legyen az adósnak, és hat hónapja ott lakjon a végrehajtás előtt.

A módosítás még nem lépett érvénybe, mert csak 5 nap után továbbították a köztársasági elnöknek, aki még nem írta alá, így ki sem hirdethették.

Meglepő tények a végrehajtásban

Az Azénpénzem.hu annak nézett utána, hogy vajon az azóta is zajló árverések megerősítik-e a kisebbik kormánypárt aggodalmát, miszerint kifosztják az adósokat a liciteken.

A következő tényekre bukkantak az árverési rendszer adatbázisának februári és márciusi adataiból:

  • A 300 befejezett kényszer-értékesítés mintegy fele zárult a becsértéknél olcsóbban.
  • Az átlagos vételár a becsérték fölött 4 százalékkal volt.
  • A kikiáltási árnál átlagban másfélszer drágábban keltek el a lakások.
  • Az összes értékesítésen belül 38 százalék volt azok aránya, ahol minimum 10 százalékkal többért kelt el a lakás, mint amennyi a becsérték volt.

Ettől persze még igaz, hogy jól járhatnak a bajba jutott adósok a végrehajtási törvény módosításával, hiszen akkor is megszűnik a bank követelése, ha a tartozás összegénél alacsonyabb áron árverezik el az ingatlant.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik