Pénzügy

Nagyot drágult a zöldség, a gyümölcs, a benzin

Februárban 2,9% volt az egy évre visszatekintő drágulás üteme Magyarországon – jelentette a KSH. Az előzetes várakozások 2,7-2,8%-os inflációról szóltak.

Az áremelkedést főként a következő termékek drágulása okozta:

  • benzin (éves összevetésben az alacsony bázishoz képest emelkedett a benzin ára)
  • zöldség (dél-európai kedvezőtlen időjárás miatt drágult)
  • gyümölcs

Drasztikus árakkal találkozhatnak a zöldségesnél a vásárlók, az importból származó termékek ugyanis alaposan megdrágultak az utóbbi hetekben. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) piaci árinformációs statisztikája szerint az Olaszországból és Spanyolországból származó paradicsom ára csaknem a kétszeresére emelkedett az elmúlt évhez viszonyítva.

Egy kiló fürtös paradicsom február elején 770 forintba került a budapesti nagybani piacon, míg egy évvel korábban csupán 374 forintért kínálták a kereskedők.

A járulékemelés elhúzódó hatását lehet sejteni a dohány- és italtermékek magasabb árindexében, és egy kicsit nagyobb volt a havi áremelkedés a tartós fogyasztási cikkek és szolgáltatások esetében is, mint egy évvel ezelőtt. Az áremelkedést némileg ellensúlyozta a csirkehús áfájának 5 százalékra csökkentése.

A Portfolió szerint a mai adat csak kis mértékben tér el a várakozásoktól, ezért nem írja felül alapvetően az eddigi inflációs pályát. A szakértők eleve arra számítottak, hogy az év első hónapjaiban a bázishatások miatt gyorsulni fog az infláció, de aztán alábbhagy a lendület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik