Pénzügy

Gyerekkel nem váltható ki teljesen a diákhitel

Már most is van számtalan kedvezmény, a kabinet folyamatosan vizsgálja azok hatását.

 

Sneider Tamás a nemzetgazdasági miniszternek írta, hogy a diákhitelek törlesztése nagy terhet jelent a felsőoktatásból kikerülőknek. Az előtörlesztést egy kisebb réteg engedheti meg magának, ezért a Jobbik képviselője nemzeti érdeknek tartaná, ha a gyermeket vállaló fiataloknál (a vállalt gyermekek számától függően) részben vagy egészében átvállalná az állam a tartozást.

Kívánja-e a kormány részben vagy egészében elengedni a diákhitel tartozásokat a gyermeket vállaló adósoknak, illetve mentesíteni a kamatok megfizetése alól azokat, akik itthon vállalnak munkát?

A miniszter helyett Tállai András államtitkár azt válaszolta, hogy a diákhitelhez már jelenleg is sok kedvezmény kapcsolódik, hogy a törlesztés a pályakezdő fiataloknak ne jelentsen komoly megterhelést, és a gyermeket vállalók célzott kamattámogatást vehetnek igénybe a diákhitel 1 törlesztésekor.

A CSED, GYES, GYED folyósításának ideje alatt az anya vagy az apa mentesülhet a diákhitel kamatának megfizetésétől és tőketörlesztést sem kell teljesítenie. A kedvezményt a férfiak is igénybe vehetik, nincs hátrányos megkülönböztetés. A diákhitel 2 termékhez az állam általános kamattámogatást biztosít, a hitelfelvevőknek csak 2%-os kamatot kell viselniük, az e feletti kamatrészt az állam átvállalja. A diákhitel 2 igénybevételénél is kérheti az adós a törlesztés szüneteltetését CSED, GYES, GYED folyósítása alatt.

Az államtitkár szerint a Diákhitel Központ forrásbevonásához kapcsolódó készfizető állami kezességvállalás miatt a diákhitel 1 kamata is lényegesen kedvezőbb a piaci hitelekhez képest. A kamat az elmúlt években fokozatosan csökkent, január elsejétől az 3,35%, a kormány pedig folyamatosan vizsgálja a diákhitel feltételeit, illetve a kedvezmények hatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik