Pénzügy
Budapest, 2015. június 1.
Lenkovics Barnabás, a testület elnöke (hátul k) az Alkotmánybíróság (Ab) nyilvános határozathirdetésén 2015. június 1-jén. Az Ab kimondta, hogy alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása. Az első sorban Sulyok Tamás, Stumpf István, Pokol Béla és Lévay Miklós, a hátsó sorban Salamon László, Kiss László, Lenkovics Barnabás, Juhász Imre és Dienes-Oehm Egon (b-j).
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az AB szerint bizonytalanságot okozhatott az MNB elszámolási rendelete

24.hu
24.hu

2017. 02. 14. 08:52

Korábban a témában:

Több olyan eset is akadt, amikor olyan tartozás miatt indult végrehajtás, ami az elszámolás korrekt alkalmazása alapján nem is lett volna – írta az Azépénzem.hu. Emlékeztettek rá továbbá, hogy az MNB más képletet készített a fizető és a fizetni nem tudó adósokra az elszámolásnál. Valamint arra is, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) több határozatban is leszögezte: az MNB által az elszámolásra „javasolt” képlet és árfolyam nem kötelezés. Ennek jelentőségét az adta, hogy nélküle – mint azt konkrét példák is bizonyították – a bankok többet térítettek volna vissza devizás ügyfelüknek.

A Szegedi Járásbíróság két bírója is elégedetlen volt, ezért az Alkotmánybírósághoz (AB) fordultak az elszámoláshoz készített jegybanki képlet miatt. A Jogászvilág írta meg, hogy mindkét ügyben magasabb volt az elszámolás során kiszámított összeg, mint amennyit a felmondáskor késedelmes tartozásként megjelöltek.

A bírók szerint ilyen esetben a felmondási ok is megdőlhet utólag. Az AB igazat adott a bíráknak abban, hogy bizonytalanságot okozhatott az MNB-rendelet, ha az elszámolási módszertan a szerződés felmondhatóságát is eldönthette.

Viszont az AB azt is kimondta, hogy az MNB-s elszámolási szabályok nem ellentétesek az Alaptörvénnyel. Vagyis az adósok számára nincs semmi változás.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.