Pénzügy

Minimálbérben is sereghajtók vagyunk Európában

Az EU-ban szinte mindenhol emelkedett a minimálbér januártól, igaz, az uniós tagállamokban meghatározott minimálbérek között óriási, kilencszeres különbség van. A legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban, míg legalacsonyabbat Bulgáriában fizetik.

A magyar minimálbér az elmúlt év hatalmas emelésével együtt is a legalacsonyabbak között van – derült ki a Eurofound legfrissebb jelentéséből.

Luxemburgban egy minimálbéres 1999 eurót kap havonta, addig Bulgáriában csak 235 eurót, azaz majdnem kilencszeres a különbség. A minimálbéreknél ugyanakkor látszik egy kelet-nyugati megosztottság is, miszerint havi 500 euró alatti értékeket Kelet-Európában lehet látni, míg az 1000 euró felettieket a nyugat-európai régi uniós tagállamokban.

A legalacsonyabb, 500 euró alatti minimálbérrel rendelkező országok az új uniós tagállamok közül kerülnek ki, azaz Magyarország (412 euró) mellett Bulgária (235 euró), Románia (275 euró), Lettország és Litvánia (380 euró), Csehország (407 euró), Horvátország (433 euró), Szlovákia (435 euró), Lengyelország (453 euró) és Észtország (470 euró) tartozik ebbe a csoportba.

Vásárlóerő-paritás (ppp) alapján összehasonlítva viszont a minimálbérekben tapasztalható különbségek már kisebbnek látszanak, ugyanis a minimálbérek azokban az országokban, ahol az árszínvonal is alacsony, már relatíve magasabbnak tűnnek ezek a juttatások és relatíve alacsonyabbnak azokban a tagállamokban, ahol az árszínvonal magasabb. Vagyis a nominális bérek közötti 8,5-szeres különbség háromszorosra olvad, ha vásárlóerő-egységben (pps) számolunk.

Magyarországon 723 pps értékű a minimálbér, amellyel az ország a 14. helyre került a vizsgált tagállamok között.

(Napi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik