Pénzügy
Financial Advisor Assisting Woman with Paperwork

Hasítottak tavaly az önkéntes nyugdíjpénztárak

24.hu
24.hu

2017. 02. 07. 13:38

Korábban a témában:

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak tavaly átlagosan 6,31 százalékos, infláció feletti, azaz reálhozamot értek el, az együttes vagyonuk éves összevetésben 9 százalékkal 1166 milliárd forintra nőtt – mondta Kravalik Gábor elnök a Pénztárszövetség keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon tavaly december végén meghaladta az 1,1 millió forintot, ez 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A pénztártagok egyéni befizetései pedig történelmi rekordot értek el, tavaly összesen több mint 72 milliárd forintot fizettek be számláikra, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget.

Tudatosabban gondolunk idős korunkra

A 6 százalék feletti reálhozam a mostani, 1 százalék alatti betéti kamatok között kiemelkedő eredmény, ahogy az egy főre jutó átlagvagyon egy év alatti 10 százalékos gyarapodása is – értékelte Kravalik Gábor az önkéntes nyugdíjpénztárak teljesítményét.

Az elnök rámutatott: a tavalyi számokban komoly szerepet játszott a nyugdíj- és egészségtudatosság erősödése és az is, hogy a pénztártagok megtakarításuk után 20 százalékos, akár 150 ezer forintos adókedvezményt érvényesíthetnek. A pénztártagok egyéni befizetései emiatt történelmi rekordra ugrottak tavaly, 2016 végén megélénkült a megtakarítási kedv. Az utolsó negyedévben az egyéni és munkáltatói hozzájárulások együttes összege 40 milliárd forintra rúgott, ami 70 százalékkal haladta meg a 2016 harmadik negyedévében befolyt összeget – ismertette.

A rekordösszegű befizetés azt mutatja, hogy nőtt a pénztárakba vetett bizalom – mutatott rá Kravalik Gábor, hozzátéve, hogy az egyéni befizetések mellett 2016-ban a munkáltatói hozzájárulások is 4 százalékkal nőttek.

A többi pénztár is népszerűbb lett

A múlt évi adatok szerint egyre népszerűbbek a pénztárszövetséggel együttműködő egészség- és önsegélyező pénztárak is. Az egyéni befizetések náluk éves összevetésben 16 százalékkal emelkedtek, bár a munkáltatók ezzel párhuzamosan némiképp háttérbe szorultak, és mintegy 3 százalékkal kevesebb tagdíjat vállaltak át, mint egy évvel korábban.

A Pénztárszövetség adatai szerint a tagi befizetések jelentős része itt is a nagy befizetési hajrában, 2016 végén folyt be. Tavaly az egészségpénztári tagok több mint 8 millió alkalommal, esetenként átlagosan 5200 forint értékben finanszírozták költéseiket a kasszák egyre bővülő szolgáltatási palettájáról.

Az egészségpénztárak összesített vagyona 51,5 milliárd forintra nőtt, ami tagonként átlagosan 62 ezer forint “egészségre szánt” megtakarítást jelent – emelte ki az elnök.

Kravalik Gábor hangsúlyozta, hogy a pénztári megtakarítások teljes körű megoldást biztosítanak az emberek számára az öngondoskodásban, a pénztárszövetség a jövőt ezért a jelenleginél is szélesebb kört lefedő egy, a munkáltatót, a munkavállalót egyszerre ösztönző államilag támogatott megoldásban látná – fűzte hozzá.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 1 millió 52 ezer 631 pénztártaggal, 72 milliárd forint tagi befizetéssel és 1166 milliárd forint pénztári vagyonnal rendelkeztek tavaly, míg az egészség- és önsegélyező pénztárak 827 289 pénztártagot számláltak, 16 milliárd forint tagi befizetést, és 51,5 milliárd forint pénztári vagyont mondhattak magukénak 2016-ban.

Idevág:

Az adó-visszatérítés ugye akkor jár, ha van fizetendő szja. Mert ha nincs, akkor nincs adó-visszatérítés sem. A katások például ebben a cipőben járnak, hiába adóznak, konkrét szja-juk nincs, ezért nem jár nekik a nyugdíjpénztári befizetéseik után adókedvezmény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.