Pénzügy

Milliókat buknak az autósok azon, hogy duplán veszik meg a matricát

Tavaly összesen 1830-szor vásárolták meg az autósok duplán az e-matricát, vagyis vettek jogosultságot olyan autóra, amin már volt – tudta meg a Napi.hu a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) kommunikációs vezetőjétől, Török Szabolcstól.

Ez annak türkében, hogy tavaly 12,8 millió matricát adtak el nem túl nagy szám, jegyzi meg a lap. Viszont ha azt nézzük, hogy a visszavásárlásokat 1470 forintos tranzakciós díj terheli, akkor az derül ki, hogy legalább 2,7 millió forintot buktak az autósok egy év alatt.

Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy a dupla vásárlás kiderül (például közös használatú céges autóknál), tehát a tényleges kár ennél is magasabb lehet.
A problémára az e-autopalyamatrica.hu nemrég megjelent online ellenőrző-felülete sem nyújt megoldást, mivel az a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel áll kapcsolatban. Tehát csak azokat a matricákat mutatja, amelyeket ilyen úton vásároltak.

A NÚSZ egyébként a teljes adatbázist látja (enélkül nem is tudna ellenőrizni), vagyis a mobilon, sms-ben, interneten, benzinkúton, vagy ügyfélszolgálaton vett matricákról is van adata. A viszonteladóknak azonban nincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik