Pénzügy

Az autósokon múlhat, olcsóbb lesz-e a sztrádamatrica

Ma igazságtalan az autópályamatrica abból a szempontból, hogy nem veszi figyelembe, valaki hányszor használja egy adott időszakon belül az utat – például ugyanannyit fizet, aki csak egyszer megy az úton, mint aki mondjuk egy héten keresztül minden nap használja azt a heti matricával.

Nos, lehet, hogy ez az aránytalanság idővel múlt idő lehet. Legalábbis a Napi.hu azt írta a Bukszára hivatkozva, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) nem zárta ki a jelenlegi matricarendszer bővítését úgy, hogy a személyautóknál is használatarányos útdíj legyen. A szaktárca azt írta, minden reális lehetőségre nyitottak.

Ha tömeges az igény, bevezethetik

A használatarányos (a megtett úttal arányos) díjfizetés az alkalmi használóknak kínálhatna kedvező alternatívát, a rendszeres használóknak a matrica jelenti a kedvezőbb megoldást, ezért a matricarendszer biztosan marad.

Az eseti matrica bevezetéséhez tömeges igényre lenne szükség az autósok részéről. Ha elég autós jelzi, hogy szeretne ilyen útdíjat is, akkor szóba jöhet ennek a bevezetése. Ez egyelőre elméleti lehetőség, a szaktárca még nem foglalkozott a használatarányos útdíj matekjával, vagyis azzal, hogy hány autósnak kellene jeleznie, hogy igényt tartana a használatarányos útdíjra ahhoz, hogy gazdaságos legyen a bevezetése – jegyezte meg a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik