Pénzügy
elado-lakas(430x286)(1).jpg (eladó lakás, )

Drágák a lakások? Mert sokkal többet kérünk értük, mint amennyit érnek

24.hu
24.hu

2016. 12. 22. 16:04

Korábban a témában:

A magyarok átlagosan 600 ezer forinttal becsülik többre a lakásukat, mint a valós piaci érték. A legnagyobb eltérés a községekben jellemző, ahol több mint kétmillió forinttal kérnének többet egy lakásért a helyiek. A túlárazásban rejlő legnagyobb probléma, hogy így az ingatlan értékesítési ideje drasztikusan megnövekszik, már ha egyáltalán el lehet adni – véli az OTP Ingatlanpont szakértője.

A KSH 2015-ös lakásfelméréséből kiderül: a hazai lakóingatlanok fele 10 millió forintnál kevesebbet ér, harmada a 10–20 millió forintos tartományba esik. Csak minden tizedik kóstál 20 millió forintnál többet, és csupán a magyar lakások kevesebb, mint huszada ér 30 milliónál is többet. Az árakat nagyon sok tényező befolyásolja, az elhelyezkedéstől kezdve a közlekedési lehetőségek, a környék minősége, vagy a lakás állapota.

ingatlanarakotp

Hiába a dübörgő piac, ha egy ingatlant rosszul áraznak, kisebb eséllyel fog elkelni. A hozzánk fordulók esetében azt látjuk, hogy a KSH statisztikákat jóval meghaladó mértékben, olykor akár milliókkal is túlbecsülik a lakásuk értékét az eladók –osztotta meg tapasztalatait az OTP Ingatlanpont szakértője, Dr. Szabó Márta.

Elmondása szerint a sikeres értékesítés kulcsmozzanata a megfelelő árazás, amiben előrébb járnak a tapasztaltabb ingatlanközvetítők.

Miért kérünk túl sokat?

A túlárazás mögött leggyakrabban két indok húzódik meg.

  • Sokszor a tulajdonosok érzelmileg is kötődhetnek a lakáshoz, az ingatlannak az életükben betöltött fontos szerepét is beárazzák.
  • A másik ok a tapasztalat hiányából fakad: az ember élete során legfeljebb néhány alkalommal értékesít lakást, szemben az ingatlanközvetítőkkel, akik a piaci rálátásuk miatt is inkább képben vannak az árakkal.

És azt olvasta már, hogy mi várható az ingatlanpiacon jövőre?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.