Pénzügy

Játékok millióit kobozták el a nyomorgó Venezuelában

Két játékcég vezetőjét őrizetbe vették és mintegy négymillió darab játékot lefoglaltak a venezuelai hatóságok – írja a BBC News. Az indok az volt, hogy a cégek direkt felhalmozták a játékokat és ezzel karácsony előtt felnyomták az árakat.

A Sundde nevű fogyasztóvédelmi ügynökség szerint a Kreisel nevű játéknagyker akár 50 000 százalékkal is drágábban adta el a játékokat. Szentimentális közleményt is kiadott az ügynökség:

Gyermekeink megszenteltek, nem fogjuk hagyni, hogy elraboljátok tőlük a karácsonyt.

Tűpontosan 3 821 926 darab játékot foglaltak le katonákkal, amiket nyomott árakon értékesíteni fognak majd. A Sundde szerint amúgy azzal védekeztek a nagykereskedők, hogy ezek már öreg és sérült játékok voltak, azért porosodtak a raktárakban.

A múlt héten a népszerűtlen venezuelai vezetés arra kérte az eladókat, hogy 30 százalékkal csökkentsék áraikat a tönkrement országban. A vállalkozók azonban állítják, ez egy populista hülyeség, csődbe mennének, ha ezt tennék. Már 2013-ban is volt egy hullám, amikor a kormány rögzítette az árakat, ahogy a profitot is legfeljebb 30 százalékban.

Az árak azonban az utóbbi években elszálltak így is: egy üveg Nutella mogyorókrém félhavi keresetbe kerül. A fő ok az olajár esése volt: a venezuelai gazdaság erre épített, a néhai Hugo Chávez elnök az olajbevételekből adakozott. Mióta ez nem működik, 2000 százalékra kúszott fel az infláció, ezért hamarosan új címletű bankjegyeket is ki fognak adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik