Pénzügy

Soknullás fizetést visznek haza a jegybankelnökök

Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )
Mario Draghi (ekb, draghi, eurózóna, )

Azt hihetnénk, ha már Mario Draghi az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, ő keresi a legtöbbet az eurozóna jegybankvezérei közül, pedig nem. Mint kiderült, a belga, az olasz és a német jegybankelnökök a legjobban fizetettek az eurózónában – írja a Portfolio.huBloomberg saját adatgyűjtésére hivatkozva.

Mario Draghi, az EKB elnöke a Bloomberg adatai szerint 386 ezer eurót keres évente, ez forintban átszámolva nagyjából 120 millió forintot jelent, de még ezzel is csak a negyedik a legjobban fizetettek sorában. A legtöbbet Jan Smets belga jegybankvezér vitte haza tavaly, nagyjából 480 ezer eurót (148 millió forint), ami közel hatszor magasabb a lista legalján szereplő litván jegybankvezér, Vitas Vasiliauskas fizetésénél.

jegybankarok

Persze vannak az eurozónán kívüli adatok is: Matolcsy György magyar jegybankelnök tavalyi fizetése nagyjából 30 millió forintot tett ki, miután havi szinten 2,5 milliót vihetett haza, ezt egyébként idén tavasszal emelték fel havi 5 millióra.

A cikkben megjegyzik: ezek a jegybanki fizetések még mindig elmaradnak attól, amennyit a jegybankok által felügyelt nagybankok vezérei keresnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik