Pénzügy

Újabb intézkedés a jegybanktól

24.hu
24.hu

2016. 11. 22. 14:26

Korábban a témában:

Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott az irányadó jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén kedden.

alapkamat

Újabb intézkedés a jegybanktól

Az Equilor szerint is a várakozásoknak megfelelő volt a kamatdöntés. Az O/N fedezett hitelekre fizetett kamatlábak mértékét 15 bázisponttal 0,9%-ra csökkentette a jegybank, az egyhetes fedezett hitelekre fizetett kamat pedig 10 bázisponttal csökkent, most szintén 0,9%-on áll.

A jegybank a kamatfolyosó szűkítésével tovább tereli a bakközi forrásokat az állampapírpiacra és szándékai szerint a hitelezést is élénkíteni kívánja – állapítják meg.

Egyként pedig úgy vélik, az újabb likviditási szűkítés után most még fontosabb, hogy hogyan alakul a holnapi három hónapos MNB-tender, amelyet a kiírás szerint 450 milliárd forint értékben hirdetnek meg, de az elfogadott mennyiség a jelenlegi konszenzus szerint 300-350 milliárd forint körül lehet majd.

Október végén a 150 milliárd forintos meghirdetett mennyiséghez képest 100 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatot a jegybank. Még korábban az MNB a három hónapos irányadó eszköz korlátozásának limitjét 900 milliárd forintban állapította meg 2016 végére. Egyes piaci várakozások már a 900 milliárd forintos limitnél is alacsonyabb, 600/700 milliárd forintos értékre számítanak 2016. december 31-re, mások ezt az értéket 2017 első negyedévének végére látják reálisnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.