Pénzügy

Megégetheti magát, ha nem kéri el a fűtésszámlát lakásvásárláskor

kandalló (kandalló)
kandalló (kandalló)

A lakásvásárlásnál a sok tényező – például a vételár, szobaszám és a lokáció – mellett a fenntartási kiadások is sokat nyomnak a latban. A különbségek pedig jelentősek lehetnek, többek között azért, mert az eltérő fűtési megoldások más-más költséget jelentenek. Az ingatlan.com elemzésében a fűtési szezon indulása apropóján arra kereste a választ, hogy mekkorák a fenntartási különbségek a különböző fűtésmódok esetében.

Az alacsony rezsi kulcsa

Egy 50 négyzetméteres lakás esetében az átlagos fenntartási költségek mintegy 40 százalékos eltérést mutatnak fűtési megoldástól függően – derült ki a portál több mint 30 ezer hirdetés alapján készült elemzése szerint.

  • A saját kazános (cirkós) lakásoknál jött ki a legalacsonyabb összeg, havonta átlagosan 20 ezer forint a költség.
  • Szintén alacsony fenntartási költséggel rendelkezik a Héra kályhás fűtés és a korszerű, úgynevezett fan-coil rendszerű megoldás: ezekre egyaránt mintegy 22 ezer forintot kell fizetni havonta egy 50 négyzetméteres lakás esetén.

A portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László kiemelte, hogy a Héra kályha több helyiséget is képes felfűteni, a fan-coil rendszer előnye pedig az, hogy ez a korszerű megoldás hűtésre is alkalmas, ezért nyáron klímaként is használható.

  • A gázkonvektoros és az egyedi méréses házközponti fűtés esetén 24 ezer forint az 50 négyzetméteres példalakás rezsije.
  • Ezeket követi az egyedi méréses távfűtés 25,5 ezer forinttal.
  • A legdrágább fűtési megoldások közé tartozik az elektromos fűtés és az egyedi mérés nélküli házközponti és távfűtés, amelyek havi költsége 26-27,5 ezer forintra jön ki.

Lakásvásárlásnál is ügyelni kell rá

A KSH tavalyi felmérése rámutatott, hogy a magyar háztartások 11 százaléka ítélte úgy, hogy szükségük lenne fűtéskorszerűsítésre. Balogh László elmondta, hogy a fűtési rendszer alapvetően meghatározza a fenntartási költségeket, de a megfelelő szigetelés is legalább ennyire fontos, mert enélkül csak az utcát fűtik a lakók. A szakértő hozzátette, hogy szerencsés helyzetben vannak lakásvásárlás előtt álló vevők, mert a nagyobb városokban szinte minden fűtéstípushoz több ezres ingatlankínálat tartozik.

Fontos azonban, hogy ne bízzunk meg vakon a technológiában, lehetőleg személyesen is győződjünk meg a fűtési rendszer állapotáról. Ha a téli hónapokban tekintjük meg a megvásárolni kívánt ingatlant, ellenőrizzük a konvektorokat és fűtőtesteket, hogy kellőképpen fel tudják-e fűteni a lakást – tanácsolta.

A szakember szerint az eladók hamar elnyerhetik a vevők bizalmát, ha az ingatlanuk nyári és téli fenntartási költségeit víz-, villany- és fűtésszámlákkal is igazolni tudják.

Egy másik, nemrégiben készült felmérésből pedig azt tudhattuk meg, hogy a lakásvásárlók többsége szép, új, jó helyen lévő ingatlant szeretne, de egy használt árából. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik