Pénzügy
US Currency: Wads of US bills fastened with rubber bands, close-up

Mutatjuk az enyhe dollárgyengülés hazai veszteseit

24.hu
24.hu

2016. 11. 09. 10:17

Bár a forint az euróval szemben stabilan tartja magát, a dollárral szembeni erősödése sokak számára jelent érzékelhető veszteséget.

Az erős forintot elsősorban az exportra szállító vagy az idegenforgalomban, nemzetközi fuvarozásban működő cégek érzik meg.

A Richter gyógyszergyártó magyar multinak például jelentős dollárreláció vannak, árbevételének kb. egyharmada dolláralapú. A gyógyszerszektoron kívül a Molnak és a gépiparnak is veszteségeket okoz az ilyen árfolyamváltozás.

Ezek a cégek akkorák, hogy egyetlen forint elmozdulása a dollárárfolyamban akár 100 millió forintos negatív üzemieredmény-hatással jár éves szinten.

Ettől azért még messze vagyunk, a dollár ma reggel alig 1 százalékot gyengült a forinthoz képest.

A hazai kisvállalkozásokat mindenfajta külkapcsolat nélkül is érint az árfolyamváltozás, mert a forint erősödésével csökken a versenyképesség, árelőnybe kerülnek az importtermékek. Ugyanakkor az importból beszerző és itthon értékesítő vállalkozások számára olcsóbb beszerzések és több nyereség ígéretét rejti.

Vélhetően a forint erősödése átmeneti, tehát egyszeri alkalmat kínál az olcsó külföldi bevásárlásra.

Már jött is a hír, hogy a dollár visszakapaszkodott korábbi szintjeire. Míg fél hétkor a dollárt még 272,31 forinton, 1,61 százalékos mínuszban jegyezték, fél tízkor már 274,94 forinton.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.