Pénzügy

Hamarosan megszűnhet a Rubik-kocka uniós védjegye

A világ egyik legismertebb logikai játéka, a Rubik-kocka a közeljövőben komoly jogi veszteséget szenvedhet el, miután van esély rá, hogy az EU bírósága közelgő jogerős ítéletében megfossza bizonyos márkavédelmi jogoktól és arra jussanak, hogy nem jegyezhető be a kocka formája uniós védjegyként – írta a 444.hu.

A Rubik-kocka magyar szabadalma rég lejárt, nemzetközi pedig sosem volt, a játék brit tulajdonosa, a Seven Towns jegyzett be rá védjegyet, hogy perelhessen, ha más is hasonlót gyártana. Ezt támadta meg egy német cég, a Simba Toys a bíróságon. Ez az ügy pattog az uniós bíróságokon már ideje, hol a német, hol a brit félnek adva igazat. És várhatóan novemberben végleges döntés születik végre.

A probléma az, hogy egy formát levédetni nagyon nehéz dolog. A KitKat csoki gyártójának sem sikerült, mivel az Európai Unió bírósága szerint egy csokiszelet formája nem annyira megkülönböztető jegy, hogy az védjegy alá kerülhessen.

A bűvös kocka ügyében több mint egy évtizede zajlik a jogvita. Legutóbb májusban hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága mellett működő Főtanácsnok, akkor azt kimondva, hogy nem illeti meg uniós védjegy a Rubik-kocka formáját.

Rubik Ernő találmányából még mindig évi tízmillió darabot adnak el világszerte, a most zajló pert ezért sokan követik, de vannak, akik szerint az ítélet komoly általános következményekkel is járhat, ha ugyanis nem Rubikék javára ítélnek, az gyengítheti az intellektuális tulajdonviszonyok védelmét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik