Pénzügy

Bod Péter Ákos: erősebb forint lenne indokolt

Bár a forint racionalitással szembe menő erősítését nem támogatja, a közgazdasági logika alapján erősebb forint lenne indokolt – írja Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora a Világgazdaság véleményrovatában.

Azt írja, hogy a legnagyobb fordulat, ami a magyar gazdaságban 2010 óta végbement, a külkereskedelmi mérleg szufficitbe fordulása volt: kiviteli többletünk mostanra Németország aktívumát is felülmúlja. Ráaádásul a kereskedelmi többlethez társul a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg más tételeinek többlete is, így hazánk pénzügyi mérlegpozíciója ritka nagy mértékben szufficites.

Ehhez azonban nem tartozik, nem tartozna gyenge fizetőeszköz. Sőt, ha egy országban ilyen komoly az exporttöbblet, akkor ott a fennállónál erősebb fizetőeszköz lenne logikus.

A döntéshozók körében azonban elterjedt nézet, hogy a gyenge forint segíti az exportot, ezért jó az országnak. Bod Péter Ákos szerint ez örökös vitatéma a gazdaságpolitikában, megjegyzi azonban, hogy például a szintén külkereskedelmi többletes Németország, Szlovákia, vagy Hollandia az élő bizonyíték arra, hogy nem a deviza a gyengesége a szufficit kulcsa.

Versenyképes és rugalmas gazdaság, előnyös termelési és exportszerkezet: mindez sokkal erősebb magyarázat, mint a leértékelés

Szerinte közgazdasági logika, hogy a forintnak erősödnie kellene, ám egy

Logikával szembeszállni szűk egyéni vagy csoportérdekből, ideológiai elkötelezettségből fölösleges és káros lenne.

Ajánlott videó

Mi ez az egész Márki-Zay jelenség? Milyen hatással lesz a kisvárosi polgármesterségből a nagypolitikába berobbanó férfi a magyar közéletre – akkor, ha győz az előválasztáson, s győz Orbán ellen is; akkor, ha csak az előválasztáson diadalmaskodik; s akkor, ha már az előválasztást is elbukja. Erről szól a mai Háromharmad Pál Zsomborral, Pető Péterrel és Nagy Józseffel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.