Pénzügy

Brüsszel nem zárhatja el a pénzcsapot

Nem kell tartania Magyarországnak az uniós kohéziós pénzek megvonásától, lehet, hogy a kormány már jövő tavasszal elérhetővé tudja tenni az összes pénzt, és arra is készül, hogy 2020 után saját forrásokból tudja működtetni a fejlesztéseket, mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Magyar Idők keddi számában.

A lapnak adott interjújában Csepreghy Nándor kifejtette, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus 8900 milliárd forintos fejlesztési keretének eddig már több mint 70 százalékát írták ki, a 276 meghirdetett pályázati forrás összege több mint 6400 milliárd forint. És bár a kormány korábban azt ígérte, hogy 2017 júniusára hirdet meg minden pályázatot, lehet, hogy már jövő tavaszra elérhető lesz az összes támogatási pénz.

Csepreghy Nándor szerint a támogatási keretet nem érintik a Brüsszellel zajló viták és a migránskérdéssel kapcsolatos magyar álláspont sem befolyásolhatja a kohéziós források lehívását.

Nem tarthatja vissza a fejlesztési pénzeket Brüsszel a migrációs vitára hivatkozva.

Hozzátette, hogy a kormány ugyanakkor arra is felkészült, ha 2020 után a kohéziós pénzeket megvonnák a régiótól.

Fontos, hogy olyan ciklust zárjunk, amelyik gazdasági értelemben már függetlenít minket a támogatásoktól.

A bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban tervezett intézkedésekről elmondta: az állam nagyon sokat költött a digitalizációra, az ügyintézés egyszerűsítésére, ezért nem indokolt az eddigi intézményrendszer fenntartása. Hozzáfűzte, hogy az állami alkalmazottak leépítésénél az állam tekintettel lesz arra, hogy az illető régióban mennyi az álláshely a versenyszférában, és támogatást nyújt az átképzéshez is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik