Pénzügy
idősek számítógéppel (számítógép, idős)

Könnyű prédát jelentenek az idősek a kiberbűnözőknek

24.hu
24.hu

2016. 09. 30. 15:12

A Kaspersky Lab és a B2B International piackutató cég legújabb kutatása az 55 év felettiek online biztonságával foglalkozik. A kutatás eredményei az ” Idősebbek és bölcsebbek avagy mivel szembesülnek az 55 éven felüliek online?” című jelentésben szerepeltek, melyből kiderült, hogy a korcsoport a legtöbb esetben nem viselkedik biztonságosan és gyakran válnak csalás áldozataivá.
Korábban a témában:

A kutatásban 12 546 internet felhasználó vett részt és az eredmények szerint az idősebb generáció valójában nagyon vonzó célpont a kiberbűnözők számára.

Márpedig sok 55 év feletti vásárol, bankol és kommunikál a szeretteivel az interneten hatékony védelem nélkül.

Függetlenül attól, hogy ez a korcsoport nagyobb valószínűséggel telepít biztonsági szoftvert számítógépeikre, kevésbé valószínű, hogy megvédik mobilkészülékeiket is, valamint kevésbé tudatosan interneteznek. Például a közösségi oldalakon és böngészőjükben kevésbé erős biztonsági beállításokat használnak a többi korcsoporthoz képest. Továbbá nem valószínű, hogy igénybe veszik készülékeik beépített biztonsági funkcióit.

Szeretik a netes világot az 55 felettiek

Az idősebb generáció életük több területén használja az internetet – ez növeli kiszolgáltatottságukat a kiberbűnözőkkel szemben. Az interneten kommunikálnak másokkal – az 55 év felettiek 94 százaléka e-mailezik rendszeresen, továbbá online intézik mindennapi ügyeiket. Ez a korcsoport nagyobb valószínűséggel intézi pénzügyeit az interneten.

Az 55 év felettiek 90 százaléka vásárol és bankol online. (Összehasonlításul: az összes felhasználónál csak 84  százalékos az arány.)

Kevéssé aggódnak

Mégis mindezzel ellentétben az 55 év felettieknek csak fele (49%) aggódik a biztonsága miatt, amikor online vásárol és nagy többségük (86%) nem hiszi, hogy a kiberbűnözők célpontja lenne. Sajnos 40 százalékuk veszélynek tette ki magát azzal, hogy pénzügyi adatokat osztott meg nyilvános felületeken. Ez a számadat az összes felhasználóra nézve 15%.

A kiberügyekben való jártasság hiánya felkészületlenné teszi az 55 év felettieket az online világ veszélyeivel szemben. Ennek eredményeképpen ez a generáció gyakrabban válik a kiberbűnözők áldozatává. A jelentés szerint az internet-felhasználók 20 százalékának van idősebb rokona, akinek már volt dolga rosszindulatú szoftverrel, és 14 százaléknak van idősebb rokona, akit már becsaptak kamu online nyereményjátékokkal. Továbbá 13 százaléknak van idősebb rokona, aki túl sok személyes adatot osztott meg magáról az interneten, és 12 százaléknak van idősebb rokona, aki online átverés áldozata lett, sértő tartalmakat látott, vagy veszélyes idegenekkel kommunikált az interneten.

Egyrészt nagyszerű látni, hogy ilyen sok 55 év feletti használja az internetet vásárlásra, bankolásra és a szeretteikkel való kapcsolatfenntartásra. A jelentés egyértelműen alátámasztja, hogy ez a generáció magáévá tette az online életet és az ezzel járó össze lehetőséget. Másrészt viszont azt látszik, hogy az 55 év felettiek nem tesznek eleget védelmük érdekében. Nem gondolnak arra, hogy a kiberbűnözők őket is megtámadhatják, ezért újra és újra veszélynek teszik ki magukat – kommentált a Kaspersky Lab fogyasztói vezetője Andrei Mochola.

Hozzátette: arra kéri az idősebb internet felhasználókat, hogy legyenek tudatosabbak az online veszélyekkel kapcsolatban, és viselkedjenek felelősségteljesebben. Továbbá arra bátorítja a fiatalabb internetezőket, hogy segítsenek idősebb rokonaiknak és barátaiknak a jobb online védelem kialakításában. Az éber magatartás, a megbízható biztonsági megoldások és az erős biztonsági beállítások az összes internet hozzáféréssel rendelkező készüléken lehetővé teszik a boldog és egészséges online életet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.