Pénzügy

A bankok szerint ők nem nyelték le a jutalékok csökkentését

Bár a jegybanki adatok ezt nem igazolják egyértelműen, a hazai hitelintézetek állítják: az ügyfelek is nyertek a közvetítői jutalékok csökkentésén – írta a Világgazdaság.

A jelzáloghitelek után kifizethető ügynöki jutalékot márciusban vágták meg, egy jogszabály-módosításnak köszönhetően a korábbi, akár 3-4 százalék díjat 2 százalékban maximálták.

Az átlagos lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitel-kamatok azonban az ezt követő hónapokban a jegybanki adatok szerint nem csökkentek nagyobb mértékben, mint amennyivel a referenciakamatok – például a bankközi kamatláb, a bubor vagy az állampapírhozamok – lejjebb mentek.

Hogy ezek a kedvezmények miért maradtak jóformán láthatatlanok a statisztikákban, annak a hitelintézetek szerint több oka is lehet.

  • Az egyik, hogy a jelzálog-hitelezési piac egyik legnagyobb szereplőjét, a Fundamentát például nem érintette a jutalékokra vonatkozó szigorítás
  • Az átlagos kamatcsökkenést emellett mérsékelhette az is, hogy a piacon még mindig sok az államilag támogatott, az állampapírok hozamához igazodó kamatozású lakáshitel.
  • A statisztikákban azonban a rosszabb jövedelmi helyzetű ügyfelek hitelei is ott vannak, ők pedig magasabb kamattal jutnak csak hitelhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik