Pénzügy

Engedély nélküli követelésvásárlás miatt bírságolt az MNB

24.hu
24.hu

2016. 09. 27. 09:52

Az MNB 8,5 millió forintos bírságot szabott ki az MK Trade Fórum Kft.-re engedély nélküli követelésvásárlói tevékenység miatt. A jegybank az ügyet a jogosulatlan követelésvásárlások visszaszorítása érdekében tavaly ősszel indított vizsgálatsorozata keretében tárta fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a pécsi MK Trade Fórum Kft. végzett-e üzletszerűen a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlói tevékenységet. A társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán. Ennek nyomán több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, s számos piacfelügyeleti eljárást indított.

Engedély nélkül

A MK Trade Fórum Kft.-vel kapcsolatos jegybanki vizsgálat megállapította, hogy e társaság üzletszerű tevékenység keretében – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – vásárolt banki és pénzügyi vállalkozástól származó követeléseket. Az MK Trade Fórum Kft. ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján az engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt 8,5 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az MK Trade Fórum Kft.-t, s azonnali hatállyal megtiltotta számára a jogosulatlan tevékenység folytatását. A bírságösszegnél enyhítő körülménynek számított a társaság együttműködő magatartása. Súlyosító tényezőnek minősült viszont az MK Trade Fórum Kft. által jogosulatlanul megszerzett követelések jelentős nagysága, illetve az, hogy a társaság a számára követeléseket eladó pénzügyi intézményeknek többször olyan valótlan nyilatkozatot tett, hogy az adott évben még nem vásárolt követelést.

Az MNB a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásai alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta e piaci szereplők figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több esztendőn át naptári évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.