Pénzügy

Nem minden fideszes nyert nagyot a trafikmutyival

Bár az országszerte kiosztott dohányboltos mintegy 5000 koncesszióból legalább 1500 nyertes köthető valamilyen szálon a Fideszhez vagy a kormányhoz, mégsem lett bombabiznisz mindegyik trafikból – írja a Népszabadság. A lap azt írja, egyre inkább megnyílik az olló a sikeres és a szerény eredményeket elérő dohányboltok között.

Nyilván attól függ a trafikok bevétele, hogy mennyire forgalmas helyen vannak. A legjobban azok a trafikok mennek, amelyek a nyugati határ közelében vannak egyrészt az átmenő forgalom miatt, másrészt mert az itthoni áremelések ellenére is olcsóbb a magyarországi cigi, mint az ausztriai. Ilyen a Simon István soproni alpolgármester környezetéhez tartozó, a helyi kaszinót is üzemeltető Bellák Péter trafikos cége Sopronban. Ez 2014-ben 3,5 milliárdos forgalmat bonyolított, de tavaly is 2,5 milliárdos árbevételt produkáltak, a nyereség 2014-ben 53,8 millió forintról 2015-re 35,8 millióra olvadt.

Ezzel szemben Kulcsár András, a trafiktörvény kialakításában is részt vevő Continental cégének, a Tabán Trafiknak az egyik volt vezetőségi munkatársa saját, több trafikot is üzemeltető cégével, az ND Klaszter Kft-vel tavaly 25 milliós veszteséget termelt, de Jászter Csaba, a Continental és az Országos Dohányboltellátó Kft. egyik vezetője is csak mintegy 1,8 millió forint nyereséget tudott elérni trafikos cégével. Egedi István, a Continental marketingigazgatójának Füst és Kávé Bt-je viszont növelni tudta adózott eredményét 8 ról 15,6 millió forintra.

Természetesen nem kell félteni a Fidesz-közeli cégeket sem. Az ital- és dohánykereskedő cég, a Vimpex vezetői is jól jártak, feleségeikkel együtt a vezetők összesen 10 trafikot birtokolnak.

Az Ozíbiusz-család két cégével és 10 budapesti trafikjával közel 30 milliónyi adózott eredményt ért el és 28 millió forint osztalékot is felvettek, a Vimpexet vezető Vu Quy Duong és neje pedig szintén két céggel és 10 trafikkal szintén 7.5 millió forint osztalékot vett ki a cégekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik