Pénzügy

Transparency: lépnie kell az EU-nak offshore ügyben

A Transparency International (TI) nemzetközi korrupcióellenes szervezet felszólította csütörtökön az Európai Uniót, hogy lépjen fel az adóparadicsomokban bejegyzett cégekkel összefüggésbe hozható emberek felderítése érdekében.

A szervezet brüsszeli központja arra szólította fel az Európai Uniót, hogy lépjen fel határozottabban a pénzmosás ellen, és hozzon létre nyilvános adatbázist azokról, akiknek üzleti érdekeltségeik vannak offshore cégekben.

A TI az után emelte fel hangját az ügyben, hogy ismeretlenek iratokat szivárogtattak ki az adóparadicsomként számon tartott Bahamai Közösség cégnyilvántartásából.

“Épp ezért lenne kulcsfontosságú nyilvános adatbázist vezetni a cégek tulajdonosairól, amelyben a civil szervezetek, az újságírók és maga az Európai Bizottság is ellenőrizhetné az esetleges összeférhetetlenségeket” – jelentette ki.

A kiszivárogtatott fájlok 175 888 offshore cégről, alapítványról, vagyonkezelő társaságról tartalmaznak adatokat. Valamennyit 1990 és 2016 között alapították.

A Bahama-iratokról beszámoló Süddeutsche Zeitung című német lap az első összeállításában kiemelte: nem törvénysértő offshore vállalatot alapítani vagy vezetni, de nem ritkán adókerülésre, illegálisan szerzett jövedelem eltitkolására, törvénytelen üzletek elrejtésére használják az ilyen társaságokat, és a Panama-iratok néven ismert adatbázis, vagy éppen az atlanti-óceáni Bahama-szigetcsoportról szerzett fájlok és hasonló kiszivárogtatások révén le lehet leplezni közszereplők eltitkolt üzleteit.

(MTI nyomán)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik