Pénzügy
Nyugdijasok(960x640).jpg (nyugdíjasok)

A magyar nyugdíjas tovább harcol a kormány diszkriminációja ellen

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 12:38

Korábban a témában:

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) is beállt Fábián Gyula magyar nyugdíjas mellé, aki a nyugdíjaskorú, de még dolgozó közszolgák nyugellátásáért harcol – írta a Népszabadság.

Az ügy előzménye: a magyar jogszabályok különböző rendelkezéseket tartalmaznak a köz- és a versenyszférára.

A vállalkozásoknál a nyugdíjba vonult korábbi közszolgák bármennyit kereshetnek, ha igényt tartanak a munkájukra, ám ha állami vagy önkormányzati alkalmazottként dolgoznának tovább, bukják a nyugellátást.Ráadásul a közszférán belül sem mindenkire vonatkozik a korlátozás, mert például a parlamenti képviselők vagy a polgármesterek a fizetés mellett is felvehetik a nyugdíjukat.

A magyar állam erre a megkülönböztetésre nem tudott elfogadható magyarázatot adni a strasbourgi bíróságon, így tavaly decemberben Fábián Gyula egykori köztisztviselőnek adtak igazat – ő a nyugdíjba vonulása után egy polgármesteri hivatalban dolgozott. 15 ezer euró kártérítést, valamint háromezer euró eljárási költséget ítéltek meg neki.

A kormány azonban a Nagykamara összehívását kezdeményezte (=fellebbezést jelentett be), így várhatóan november 9-én születik meg a végleges döntés – írta a lap.

A Fábiánt védő ügyvéd szerint egyértelmű a diszkrimináció, nem mellesleg a nyugdíj olyan szerzett jog, amit nem lehet csak úgy elvenni. Bízik abban, hogy nyernek, és akik valamilyen címen jogosultságot szereztek a nyugellátásra, és máig aktívak, szintén sikerrel fordulhatnak majd a strasbourgi fórumhoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.