Pénzügy
Montpellier, 2016. augusztus 17.
Vonatbaleset helyszíne Saint-Aunes közelében, Franciaország déli részén 2016. augusztus 17-én. Tízen súlyosan, körülbelül ötvenen pedig könnyebben megsérültek, mert sínre dõlt fának rohant a Montpellier-bõl Nimes-be tartó vonat. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ingyen vonatozhat egy hétig a bringa, az autós pedig egy napig

24.hu
24.hu

2016. 09. 16. 12:39

Díjmentesen szállíthatják kerékpárjaikat a vonatokon az utasok szeptember 16-22. között, az Európai Mobilitási Héten. Szeptember 22-én, az Autómentes Napon pedig a forgalmi engedéllyel rendelkezők maguk is ingyenesen utazhatnak a vasúton. Szeptember 17-18-án az Andrássy úti Mobilitási Hétvégére is érdemes ellátogatni.

Kedvezmény kerékpárosoknak

A MÁV-START által az Európai Mobilitási Hét keretében kiadott díjmentes kerékpárjegyek valamennyi viszonylatban igénybe vehetők. Interneten csak menetjeggyel együtt, a kosárba helyezett jegyek számánál legfeljebb néggyel több díjmentes kerékpárjegy váltható. A díjmentes kerékpárjegyek a vonatokon pótdíjfizetési kötelezettség nélkül megvásárolhatók az érvényes belföldi vasúti menetjegyek mellé.

A vasúttársaság a személyszállító vonatok többségén a kerékpár képszimbólummal megjelölt kocsikban, kocsi-szakaszokban biztosítja az utas őrizetében a kerékpárszállítást, a kerékpárral az együtt utazást. Külön megjelölés hiányában – a pót- és helyjegyköteles, a helyjegyköteles és a pótjegyköteles vonatok kivételével – a vonat első és utolsó másodosztályú kocsijában, a vasúti kocsi előterében lehet kerékpárral együtt utazni. Ezekben a kocsikban – kocsi-típustól függően – 1-6 kerékpár szállítható. A kerékpárszállító kocsik kapacitása – ugyancsak típustól függően – 4-58 darab kerékpár szállítását teszi lehetővé.

(Bővebb információ a kerékpárszállításról.)

Kedvezmény autósoknak

Az Autómentes Napon a forgalmi engedélyüket bemutató gépjármű-tulajdonosoknak, illetve üzembentartóknak is kedvez a MÁV-START és a GYSEV. Előbbi teljes szolgáltatási területén, utóbbi magyarországi vonalhálózatán lehet másodosztályon díjmentesen utazni. Első osztályú utazáshoz a kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, míg feláras vonat esetén a pót-, illetve helyjegy megváltása is kötelező.

Mobilitási Hétvége

A budapesti Andrássy út ad otthont az egész család számára érdekes programoknak. A MÁV-csoport standján a nagyobbak kipróbálhatják a hajtányt, a kisebbek arcfestésen vehetnek részt, sőt a kézműves sátor is vár minden felnőttet és gyereket.

A MÁV-START új mobilpénztáránál pedig információt kérhetnek az utazni készülők, vagy akár vasúti jegyet is vásárolhatnak az úti céljukhoz.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Take Your Pills
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.