Pénzügy
Gyál, 2015. augusztus 27.
Tóth Tímea az első osztályos Richárd fiával elteszi a kiosztott tankönyveket a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2015. augusztus 27-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Iskolakezdés: a tanító is látja, hogy a szülők nincsenek elengedve anyagilag

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 13:43

Korábban a témában:

Eszti budapesti tanítónő. Mint mondja, az, hogy mit kérnek a szülőktől, iskolánként, évfolyamonként és osztályonként is eltérő lehet.

Tavaly még megvette

Eszti a matekórára eddig megvette a gyerekeknek a szükséges eszközöket, ebben az évben azonban ezt már anyagi okokból nem tudta bevállalni. Nem kell nagy dolgokra gondolni: elsőben pl. játékpénz, logikai készlet, műanyag tanulóóra – ez egy gyerekre vetítve összesen pár száz forint. De fogyóeszközök, szóval évről évre pótolni kell őket.

Most harmadikosainak már nem határozta meg, hogy milyen füzet, vagy íróeszközt hozzanak. Szerencsés helyzetben vannak egyébként: a kerület biztosítja év elején a füzeteket. És ahogy látta, a gyerekek ezt használják is. Ebből is látszik, hogy nagyon nincsenek eleresztve a szülők anyagilag – feleslegesen nem adnak ki pénzt, nem vásárolnak előre.

Extrák

Egyetlen „különlegességet” kért Dóri: rajzórára nem vízfestékeket, hanem anilinfestéket, mert annak sokkal szebbek, élénkebbek a színei. Kicsit drágább, mint a vízfesték – cirka 1200 forintba kerül darabja.

Kicsit csodálkozott, de tanítópárja idén elvárja a gyerekektől, hogy hozzanak váltócipőt. Extrának számít még az Ablakzsiráf. Negyedikre pedig azt szeretné, ha helyesírási szótáruk is lenne a kisiskolásoknak. Előző osztályában pl. ezt hiába kérték, egyik szülő sem vette meg a gyerekének.

Pécs, 2011. április 7.
Rajzóra a hatodikosoknál a pécsi Anikó Utcai Általános Iskolában. Az iskola az egyik intézmény, amelynek felmenő rendszerben történő bezárását tervezi a pécsi önkormányzat és kimenő rendszerben szüntetnék meg a pedagógusi álláshelyeket.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Fotó: MTI / Kálmándy Ferenc

Tornaóra

Esztinek nincs semmilyen különleges elvárása: a gyerekeknek, tornázzanak abban, ami kényelmes nekik, amiben jól érzik magukat, lehet az tornadressz, hosszú, vagy rövidnadrág, pólóval, vagy trikóval, mindegy, hogy milyen színű. Ennek ellenére a szülők elég tradicionálisak: ragaszkodnak pl. a fehér pólóhoz, és zoknihoz.

A tanítónőnek csak egy fontos: ne ugyanabban a ruhában, zokniban, cipőben legyen egész nap a gyerek, amiben tornázik.

Papírok

Általában megkérik a gyerekeket év elején, hogy mindenki hozzon be egy csomag papír zsebkendőt és -kéztörlőt, ami egy jó darabig elég. Az év végén megmaradt készletet pedig továbbviszik – emiatt most náluk nincs is bekérés.

Szintén szeptemberben két csomag fénymásolópapírt várnak nebulónként – ebből egyet az iskola központilag oszt be fénymásolásra, a másikat pedig elrajzolják a gyerekek. Mivel a kréta egy időben folyton a hírekben szerepelt, arra is rákérdeztem. Kiderült, az van, nem kell vinni.

Szabadidő

Évente egyszer van kötelező tanulmányi kirándulás – ezt az osztálypénzből fizetik, amit az egyik anyuka szed be, havi ezer, kétezer forintnyit. (Ezt a szülőin fogják eldönteni, a következő héten.) Előző osztályában volt arra is igény, hogy többször menjenek közös programokra, hétvégente – ez egy-egy alkalommal maximum ezer forint volt. Ha ezt a szülők most is igénylik, akkor Eszti nyitott rá.

Egyébként mindig megkérdezi a programok előtt a gyerekeket és a szülőket, ki, mit szeretne. Ha úgy látja, hogy a költség miatt problémás a tervezett program, akkor inkább más, ingyenes szórakozást talál ki, például számháborúzást a parkban. Nem venné a szívére ugyanis, hogy egy gyerek is lemaradjon, aki szeretne ott lenni.

Mezőszilas, 2016. július 4.
Gyerekek kézilabdáznak a Fejér megyei Mezőszilas általános iskolájában tartott, kézilabda tematikájú Napközi Erzsébet-táborban 2016. július 4-én. Ezen a napon az iskolában megnyitották a Napközi Erzsébet-táborok első turnusát.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A szülőkön is sok múlik

Előző cikkünkből már ismerhetik Domit. Náluk az iskolában sűrűn vannak külön programok, néha nem is túl olcsón. A szülők egy része ugyanis ezt kifejezetten igényli. Az osztálykirándulás 10 ezer forint felett lesz gyerekenként. Meg ott vannak még a „Milyen ajándékot vegyünk a tanító néninek karácsonyra, év végére?” típusú szülői kör-emailek is, amik szintén 1-2 ezer forintnyi befizetni valót jelentenek alkalmanként.

Domi sokallja, de a többség nem. Nem érti, egyes szülők miért nincsenek tekintettel azokra, akik szerényebben élnek. Egy időben ő is szedte ezeket a pénzeket, és látta, hogy hány szülő volt, aki nem tudott fizetni.

Amikor túl sok a szülőnek

Előző cikkünkben írtuk, az iskolakezdés anyagilag mennyire megterhelő lehet, de mint láttuk, év közben is adódhatnak sulis költségek, amelyek gondot jelenthetnek a szülőknek. Főleg, ha a családi büdzsét más, váratlan kiadások is terhelik. Beszéltünk olyan szülővel is, akinek már a tanévkezdés is csak kölcsönből ment.

Ilyen helyzetekben lehet segítség a személyi hitel, pl. ha 100 ezer forintra van szükség, akkor azt az OTP-nél futamidőtől függően 2101 és 8524 forintos havi részletekben lehet visszafizetni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.