Pénzügy

Árfolyamgát: felkészültek a bankok, többet törleszthetnek az ügyfelek

A bankok zöme a körkép szerint már készül arra, hogy az árfolyamgátas törlesztés hamarosan megugró részletei miatt több ügyfél fordul hozzájuk új konstrukciót kérve.

Nem sokan váltották ki eddig árfolyamgátas hitelüket más konstrukcióval, vagy vállalták a magasabb törlesztőrészlet fizetését az árfolyamgát lejárta előtt. Az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból az is kiderült, hogy az ügyfelek egy részének nem emelkedik majd a törlesztője, a bankok pedig készülnek az esetleges fizetési nehézségek kezelésére.

A törlesztők a kedvezményes – fix összegű – törlesztési lehetőség lejárata után emelkednek, az árfolyamgát alkalmazásának kezdő időpontjától számított 60 hónap elteltével, jellemzően 2017 második felében.

OTP: Még majdnem 1400 tartozás

Az OTP 1387 olyan hitelről számolt be, ahol még élő a kapcsolódó gyűjtőszámlahitel, azaz van fennálló tartozása az ügyfélnek. A legnagyobb magyar banknál a gyűjtőszámlával érintett ügyletek 7 százaléka szűnt meg lejárat előtt ügyfél általi végtörlesztéssel, azaz hitelkiváltással vagy saját pénzből való rendezéssel, míg az érintett ügyfelek mindösszesen 1 százaléka vállalta, hogy már most magasabb részletet fizeti.

A jelenlegi kamatszint fenntartása mellett az ügyfelek 30 százalékánál nem várható törlesztőrészlet-emelkedés a mostani tartozás alapján. A lecsökkent jegybanki alapkamat és elszámolás hatására az ügyfelek részletei a 2015. januári törlesztőrészlet alá csökkentek. A pénzintézetnél az ügyfelek 25 százalékánál várhatóan futamidőt kell hosszabbítani, ötödüknél csak azért, mert a hitel futamideje egybeesik az eredeti árfolyamrögzítési időszak lejáratával.

CIB: Egy év múlva járnak le a szerződések

A CIB Bank arról számolt be, hogy különböző átstrukturálási lehetőségeket kínál érintett ügyfeleinek azért, hogy megakadályozza a törlesztőrészletek nagy mértékű megemelkedését a 60 hónap letelte után. A banknál az érintett ügyfelek szerződései jellemzően 2017 második felében, illetve 2018 első felében járnak majd le. Az ügyfeleknek ezt megelőzően is lehetőségük van kilépni az árfolyamgátból, és mérsékelni a kilépés miatt szükségessé váló törlesztőrészlet- vagy futamidő-növekedést.

Az árfolyamgátas ügyfelek mintegy 3 százaléka lépett ki a forintosítás óta az árfolyamgátból, és a CIB nem számít arra, hogy nagy számban jelentkeznének idő előtti kilépési céllal az ügyfelek. Hozzátették, hogy a 60 hónapos időszak tömeges lejártakor viszont várhatóan több ügyfél keres majd valamilyen fizetéskönnyítési lehetőséget, amire felkészült a bank.

K&H: Nem számítanak nagy változásra

A K&H Bank válasza szerint 18 ezer árfolyamgáttal érintett ügyfele van, és kevesen váltottak, pedig 2015 nyarán számos bank, köztük a K&H is kínált kedvező lehetőséget az elszámolással érintett, forintra konvertált volt devizahiteles ügyletek kiváltására. Van olyan ügylet, amelyik 2020-ig tart, így nem minden árfolyamgát jár le jövő év tavasz-nyárig. A pénzintézetnél nem számítanak arra, hogy az eddigi folyamatokban változás történne a következő hónapokban.

MKB: Nehézséget okozhat a megugró részlet

Az MKB-nak ezernél kevesebb olyan ügyfele van, akiknek az elszámolás után árfolyamgátas szerződésből fennálló gyűjtőszámla hitele maradt, míg csaknem nyolcezer olyan hitelszerződés van a banknál, aminél a korábbi árfolyamgátas szerződésnek köszönhetően fix törlesztő részletet fizetnek még most is. Nem volt számottevő azoknak száma, akik árfolyamgátas konstrukció helyett a bank által kínált fizetéskönnyítési konstrukciót választottak.

A banknál futamidőmódosításra is elenyésző számú ügyfél jelentkezett eddig, mivel az ügyletek többsége még a türelmi időszakban van. Az árfolyamgátas ügyletek esetén elsősorban ott jelentkezik probléma és futamidő módosítási igény, ahol az eredeti hitel időközben lejárt, azonban kevés ilyen eset van a banknál. Az érintettek mintegy 10 százaléka jelezte, hogy a futamidő lejárta előtt kilépne. A bank arra számít, hogy több árfolyamgátas ügyfélnek fog fizetési nehézséget okozni a megugró törlesztő részlet, az MKB több megoldást is kínál fizetési problémákra.

UniCredit: Sokan törlesztettek

Az UniCredit Banknak kevesebb mint 3100 olyan árfolyamgáttal érintett ügyfele van, akik nagy részénél az elszámolás hatására megszűnt a gyűjtőszámlán lévő tartozás, így alig 300 olyan ügyfél maradt, akinek gyűjtőszámláján továbbra is tartozás van. Kevesebb mint 250 ügyfél kérte az árfolyamgátas szerződés megszüntetését és új törlesztő megállapítását.

Raiffeisen: Már ezren kiléptek a rendszerből

A Raiffeisen több ezer árfolyamgátas ügyfélről számolt be, a banknál csaknem ezren léptek ki a rendszerből. Idén csaknem ezren jelezték, hogy a futamidő lejárta előtt kilépnek.

Takarékbank/FHB: Elszámolás alig

A Takarékbanknál és az FHB-nél is minimálisra csökkent az elszámolás és az előtörlesztéseket követően a még fennálló gyűjtőszámla-hitelek aránya.

Az árfolyamgát lejárta után a havi törlesztés mértékét a pénzügyi intézmények a jogszabály alapján legfeljebb 15 százalékkal növelhetik meg. Ha szükséges, ennek betartására a törlesztési futamidőt is megnövelhetik az adós vagy legfiatalabb adóstársa 75. évének betöltéséig. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik