Pénzügy

Melyik a legcukrosabb üdítőital? Itt a lista!

Az üdítők címkéin feltüntetett cukortartalmat figyelembe véve a legcukrosabb lé a Coca-Cola és a Pepsi Cola, valamint a Mirinda narancsízű itala és a citromízű Fanta – írta a Napi.hu.

A legkevesebb cukor a Traubisodában van, 1 deciben mindössze 3,6 gramm cukor van, ami harmada a legtöbb cukrot tartalmazó üdítők eredményének. Viszonylag kevés cukortartalma van a Márka és Queen üdítőknek, ezekben 4-5 gramm cukor van decinként. Igaz, ezek édesítőszert is tartalmaznak.

A vizsgálat kizárólag az üdítőkön feltüntetett cukortartalmat vizsgálta, a többi összetevőt és a szénhidráttartalmat nem, mint ahogy a gyümölcsleveket sem.

Nem árt vigyázni

Ha rendszeresen sokat fogyasztunk ilyen üdítőkből, az komolyan árthat az egészségnek. Elhízás, cukorbetegség alakulhat ki. Az USA-ban a kóros elhízás népbetegség.

A cukros üdítők fogyasztásától tartósan megnő a vércukorszint, és a fogak is sokkal jobban szuvasodnak, mert a szuvasodást okozó baktériumok lényegében cukron élnek.

A cukrosabbakból egy háromdecis adaggal megvan az egész napos ajánlott mennyiség. Például az 5 százalékos szint 25 gramm – 6 teáskanál – cukrot jelent. Tehát a legcukrosabb üdítőkből egy háromdecis pohárral már túl is lépjük a WHO-ajánlásban szereplő 25 grammos limitet.

Amúgy a magyar szabályozás szerint határérték nincs a cukorra, de azok a termékek, amelyek egy bizonyos mennyiség felett tartalmaznak cukrot, adókötelesek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik