Pénzügy

Ősszel ismét kereshetik a nemfizető adósokat a bankok

Mint korábban írtunk róla, a bankoknak kell még egy kört futniuk a nemfizető hiteleseknél szeptember végéig. Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitel-adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása érdekében, amivel a jegybank tavaszi ajánlását teljesítik. A bankoknak legalább két olyan javaslattal kell előállniuk, amely segítheti az adós fizetőképességének visszaállítását.

A jegybank elvárja, hogy a hitelügylet átalakítása vagy a felmondott követelés részletfizetése esetén a havi törlesztőrészlet nagysága arányban álljon az adós valós fizetőképességével.Az ajánlás szerinta részlet mértéke nem haladhatja meg az adós nettó havi jövedelmének 50 százalékát, és a törlesztőrészleten felül a háztartásnál maradó jövedelemnek meg kell haladnia a létminimum szintjét.Az adós valós fizetőképességéhez történő igazodást biztosítja az is, hogy a hátralévő futamidő nem nyúlhat bele a nyugdíjas évekbe.

Eddig nem vihették túlzásba

Az Azénpénzem.hu szerint a jegybank által ajánlott eljárás lehetne eredményes is, de kérdés, hogy a hitelintézetek mennyire szorgalmazzák, és az adósok hajlandóak-e tárgyalni.

Eddig nem sok olyan esetről tudnak, amikor a nehezen vagy egyáltalán nem fizető lakáshitelesnek egyáltalán bármit mondott volna bankja az MNB ajánlásának megfelelően (pedig sok érintettől érdeklődtek). Előfordult viszont, hogy az adóst „egyeztetésre” hívta be a bank.

Megint többen vannak bajban

Hogy mennyire lesz sikeres a jegybanki ajánlásra indított újabb próbálkozás, idővel kiderül. Az viszont kétségtelen tény, hogy egyre több lakáshiteles lehet megint bajban. A lakossági hitelállományon belül ugyanis nemhogy csökkent volna, hanem még 0,6 százalékkal emelkedett is a késedelmes hitelek állománya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik