Pénzügy

Ősszel ismét kereshetik a nemfizető adósokat a bankok

24.hu
24.hu

2016. 09. 01. 14:26

Korábban a témában:

Mint korábban írtunk róla, a bankoknak kell még egy kört futniuk a nemfizető hiteleseknél szeptember végéig. Több tízezer késedelmes vagy már felmondott lakossági jelzáloghitel-adóst keresnek meg szeptember végéig a pénzügyi intézmények az ügyfelek fizetőképességének helyreállítása érdekében, amivel a jegybank tavaszi ajánlását teljesítik. A bankoknak legalább két olyan javaslattal kell előállniuk, amely segítheti az adós fizetőképességének visszaállítását.

A jegybank elvárja, hogy a hitelügylet átalakítása vagy a felmondott követelés részletfizetése esetén a havi törlesztőrészlet nagysága arányban álljon az adós valós fizetőképességével.Az ajánlás szerinta részlet mértéke nem haladhatja meg az adós nettó havi jövedelmének 50 százalékát, és a törlesztőrészleten felül a háztartásnál maradó jövedelemnek meg kell haladnia a létminimum szintjét.Az adós valós fizetőképességéhez történő igazodást biztosítja az is, hogy a hátralévő futamidő nem nyúlhat bele a nyugdíjas évekbe.

Eddig nem vihették túlzásba

Az Azénpénzem.hu szerint a jegybank által ajánlott eljárás lehetne eredményes is, de kérdés, hogy a hitelintézetek mennyire szorgalmazzák, és az adósok hajlandóak-e tárgyalni.

Eddig nem sok olyan esetről tudnak, amikor a nehezen vagy egyáltalán nem fizető lakáshitelesnek egyáltalán bármit mondott volna bankja az MNB ajánlásának megfelelően (pedig sok érintettől érdeklődtek). Előfordult viszont, hogy az adóst „egyeztetésre” hívta be a bank.

Megint többen vannak bajban

Hogy mennyire lesz sikeres a jegybanki ajánlásra indított újabb próbálkozás, idővel kiderül. Az viszont kétségtelen tény, hogy egyre több lakáshiteles lehet megint bajban. A lakossági hitelállományon belül ugyanis nemhogy csökkent volna, hanem még 0,6 százalékkal emelkedett is a késedelmes hitelek állománya.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.