Pénzügy

Rekord Ferihegyen: soha ennyi utas nem utazott, mint júliusban

A múlt hónapban a budapesti reptéren 1,152 millió utas fordult meg – ez volt minden idők legjobb júliusa –, az első hét hónapban pedig több mint tíz százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az utasforgalom.

Ha az év hátralévő részében nem lesz valamilyen nagy nemzetközi krach, akkor a 2016-os utaslétszám simán túllépi a 11 milliót, és így újabb rekordévet tudhat maga mögött Ferihegy – mondta Hardy Mihály, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport (BA) kommunikációs vezetője a Világgazdaságnak.

A budapesti repülőtér különösebben nem érezte meg az európai nagyvárosokban végrehajtott merényleteket, a törökországi üdülőhelyekre tartó gépek utasforgalma némileg mérséklődött, de a görög utak szárnyalnak.A hazai repterek szintén erősebb forgalomról számoltak be. Debrecen erős charterszezont zárt, a görög vagy a bolgár célpontokra közlekedő gépek tele vannak; ha a teljes szezonban minden járatot sikerült volna elindítani, akkor a charterutasok száma elérhette volna a 35 ezret, így 30 ezer körül lehet.

A Hévíz város tulajdonában lévő, egykori sármelléki repülőtéren négy járat elindítása után felfüggesztették a törökországi kiutazó járatot – tájékoztatta lapunkat Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezetője, aki arra számít, hogy jövőre ismét indulnak majd gépek a török üdülőhelyekre.

Sármelléket főleg a gyógyszolgáltatást igénybe vevők használják, ezért itt főleg a tavasz és az ősz erős, és miként korábban, idén is nagyobb növekedésre számítanak a második félévben, mint az elsőben. A főként a német piacról érkező járatok mellett júniustól november közepéig újra közlekednek az orosz charterek is, így idén a tavalyinál valamivel több, mintegy 25 ezer utas fordulhat meg a Balaton közelében lévő reptéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik