Pénzügy
Giving keys

Itt vannak a gólyák – indul a lakáskeresési hullám

24.hu
24.hu

2016. 08. 10. 16:01

Korábban a témában:

A közelmúltban hozták nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények a felvételi ponthatárokat és hamarosan indul az őszi szemeszter. A hallgatók lakhatása mindig sarkalatos pont, lévén a bérleti díjak az ingatlanpiac fellendülésének köszönhetően akár a 100 000 forintot is elérhetik. Éppen ezért az átmeneti megoldás helyett érdemes lehet befektetésben gondolkodni.

Dübörög a piac, az ingatlan még mindig jó befektetés

A legtöbb népszerű főiskola és egyetem a fővárosba vonzza a diákokat. A kollégiumi férőhelyek korlátozott száma miatt sok tanuló kényszerül rá, hogy lakást béreljen. Ez pénzügyi szempontból hosszú távon nem előnyös megoldás, hiszen a bérleti díjak az egekbe szöktek, főként Budapesten. Ésszerű lehet tehát most ingatlant vásárolni, akár hitelre is.

Lakásvásárlási hitel, vagy albérlet?

A lakáshitelek újra pörögnek, népszerűségük megközelíti a válság előtti értékeket. Tavaly több, mint 75 ezer lakáshitelt engedélyeztek, összesen 361 milliárd forint értékben, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakossági lakáshitelezést elemző kiadványából.

Ez 2014-hez viszonyítva 2 százalékos növekedés a hitelek számát tekintve, értékben pedig 42 százalékos plusz. Most érdemes lehet hitelt felvenni, hiszen rendkívül kedvezőek a körülmények, alacsonyak a kamatok és a törlesztőrészletek, a bankok pedig egyedi kedvezményeket nyújtanak. Egyre többen költöznek saját lakásba a drága albérletből.

Érdemes előre tervezni

A diákok számára a lakhatás kérdését mindenképp érdemes évekre előre tervezni, hiszen egy képzés időtartama 3-5 év. Az albérletek árának drasztikus emelkedése miatt az ingatlanvásárlás most jobban megéri, mint kibérelni az adott ingatlant. A fővárosban a legmagasabbak az árak, itt havonta átlagosan 112 ezer forintba kerül egy egyszobás ingatlan, lakásbérléssel foglalkozó honlapok adatai alapján, és természetesen ezen felül még ott a rezsiköltség is. Míg a bérleti díj fizetése havi szinten „ablakon kidobott pénz”, addig a kedvező kondíciókkal kínált lakáshitelek a hosszú távú értékteremtést szolgálják. Az ingatlan még mindig jó befektetés – mondta el a témával kapcsolatban a Sberbank Magyarország Zrt. igazgatósági tagja, Fodor Tamás.

A lakások ára is jelentősen megugrott

2015 jelentős változásokat hozott a hazai ingatlanpiacon. Átlagosan 12,4 százalékkal nőtt a használt lakások ára, az új építésűeké pedig 7,7százalékkal az ingatlanpiaci statisztikák alapján. A téglalakások ára 50 százalékkal, a panellakásoké 60 százalékkal emelkedtek. Visszafogottabb emelkedést tapasztalhattunk a családi házak piacán, itt 11 százalékos volt a növekedés.

A folyamat mostanra mérséklődött, ám árcsökkenés továbbra sem jön szóba. 2015 év végéhez viszonyítva 2016 első negyedévében visszafogottabb növekedést tapasztalhattunk. A KSH legújabb statisztikái szerint a használt lakások ára 5,6 százalékkal, az új építésű ingatlanoké pedig 4,7 százalékkal nőtt. A használt lakások piacának élénkülése után jövőre az új építésű ingatlanok is megjelennek a kínálati oldalon, a kereslet pedig tovább növekszik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.