Pénzügy
Debrecen, 2016. április 18.
Érdeklõdõk, vásárlók a GSV Kereskedelmi Kft. (Gulyás Tüzép) udvari bemutató terén. A 25 éves cég áruházában és tüzép telepén - 50 ezer négyzetméteren - csaknem 100 ezer terméket kínál a lakosság és az építõipari vállalkozók, kivitelezõk részére. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) program hatására a korábban tapasztaltakhoz mérten 20 százalékkal többen keresik fel a Kft. telephelyeit.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Van, amin nem éri meg spórolni

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 12:04

Ismeri a három kismalac meséjét? Az egyikük szalmából, a másikuk fából, a harmadik téglából épült házzal igyekezett távol tartani a farkast - természetesen az utolsó járt sikerrel. Hogy mi ebből a tanulság? Nem elég, ha áll a ház, nagyon is fontos, miből épül.
Korábban a témában:

Egy építkezésbe belevágni mindig hatalmas feladat. Rengeteg időt, odafigyelést és pénzt emészt fel. Ritkán költünk annyit, amennyit egy építkezés során, nem csoda, hogy az ijesztőnek tűnő összegek láttán a többség azon kezd gondolkodni, hol lehetne spórolni egy kicsit. Ez persze érthető, ha az érzelmeinkre hallgatunk, de hiba lenne hagyni, hogy elragadjanak. Ha racionálisan gondolkozunk, az építkezés ugyanis sokkal inkább befektetésnek tekinthető.

A felhasznált építőanyagok minősége meghatározza az építmények használhatóságát, tartósságát és esztétikai szintjét is, így megvásárlásuk nagy körültekintést igényel. Nem megfelelő minőségű termék beépítése esetén az esetleg szükséges csere vagy javítás csak különböző mértékű bontással, rombolással végezhető el – és hamarabb is lesz szükség rá, mint ha elsőre körültekintően választottunk volna.

Vigyázunk az otthonunkra

A CIB Bank tavalyi reprezentatív kutatása szerint a magyarok vigyáznak az otthonukra. A megkérdezettek mintegy negyede 4-5 évente végez valamilyen felújítást lakásában, azok aránya pedig, akik 1-3 évente, több mint 20 százalék. Ugyanakkor érthető elvárás, hogy ha nem is évszázadokban gondolkodunk, szeretnénk, hogy a jó pár évig, évtizedig ne kelljen foglalkozni azzal, amit egyszer rendbe tettünk.

Az sem mellékes szempont, hogy amikor értékesítésre kerül majd a sor, jó árat kapjunk a házunkért-lakásunkért. Ezért már a tervezésnél, a beépítendő termékek kiválasztásánál és a kivitelezésnél fokozottan figyelni kell a minőségre.

Mit jelent a minőség?

A választás során figyelembe kell venni a termék élettartamát, azt az időt, amíg az rendeltetésszerű alkalmazás mellett használható. Az élettartamot a fizikai kopás – vagyis az, hogy valami a használatban tönkremegy – és a relatív kopás – vagyis avulás – egyaránt befolyásolja. Minőségi termék esetében ez a kettő együtt mozog, vagyis a termék nem megy tönkre azelőtt, mielőtt egyébként is le akarnánk cserélni egy korszerűbbre.

Az sem mindegy, hogy a termék mennyire megbízható, vagyis milyen valószínűséggel tölti be meghatározott ideig és meghatározott feltételek között az előírt feladatát. Ha például egy öngyújtó 100 gyújtásból 90 alkalommal lángot ad, ekkor a megbízhatósága 90%. A tartósság mellett számít a hibamentesség, de a javíthatóság is.

Önérdek és közérdek

Az, hogy milyen minőségű alapanyagot választunk, bizonyos esetekben nem csak a saját belátásunkon múlik. A kormány 2013-ban határozott az épület-energiahatékonysági követelmények szigorításáról (amellyel még mindig lemaradásban leszünk például Németországhoz képest).

Az új szabályok 2018-tól hatályosak. Lényege, hogy többek között a falak, nyílászárók, födémek ma érvényes szabványoknál mintegy 40 százalékkal kell hogy energiatakarékosabbnak kell legyenek azért, hogy csökkenjen az épületek hatalmas, a környezetet erősen terhelő széndioxid-kibocsátása.

A minőség minden esetben egyértelműen megtérül a felhasználó számára.

Az újHÁZ Centrum cégvezetője, Szórády Csilla szerint, egy építkezés során nagy hiba lenne kizárólag a kivitelezés költségeivel számolni, hiszen az évtizedes használatban az üzemeltetés jelentősen nagyobb tétel. Vagyis hiába spórolunk a beszerzéskor pár tízezer forintot, ha utána havonta súlyos ezresekkel dobja meg a költséget, hogy működtessük, rendszeresen javíttassuk, vagy éppen a tervezett idő előtt cseréltessük az adott elemet.

Hogyan válasszunk?

Mérlegelés során az ár mellett a gazdaságosságot is érdemes szem előtt tartanunk. Amennyiben kedvező ár-érték arányú terméket választunk, az hosszú távon is kifizetődik.

Bár a magyar vásárlók sok esetben nagyon is árérzékenyek, az ésszerűség szempontjai sokak esetében felülírják az olcsó beszerzés vágyát. Egyre többen belátják ugyanis, hogy jobban megéri jobb minőséget választani, mint esetleg csalódni az olcsóbb, de rossz minőségű termékben. A felmérések szerint a vásárlók jelentős része inkább “biztosra megy”, például ismert márkákat választ.

Ez azért is felelős döntés, mert ezek többségükben többéves, évtizedes garanciát is kínálnak a termékeik mellé. Érdemes lehet teszteket, fórumokat is böngészni mielőtt döntést hozunk, de legjobb módszer talán, ha több márkával, típussal is foglalkozó, széleskörű piacismerettel rendelkező szakértő véleményét kérjük ki, aki megspórolja nekünk a próbálkozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.