Pénzügy

Nyugdíj – jókora pácban lesznek a minimálbéresek

A minimálbéreseknek biztosan lesznek anyagi gondjaik, mire nyugdíjba kerülnek, de az átlagkeresetűeknek is el kell gondolkodniuk azon, hogy miből pumpálják fel a nyugellátásukat, ha nem akarnak rosszabbul élni, mint aktív korukban.

Nem túl rózsás jövő

Nagyjából másfél millió magyarországi minimálbéres lesz bajban. Ők ugyanis érdemi megtakarítás nélkül legfeljebb 32-45 ezer forint körüli nyugdíjra számíthatnak. De az átlagkeresetűeknek is be kell érniük majd cirka 100 ezer forintos állami járadékkal, miközben a mostani nettó átlagbér 175 ezer forint.

Amit még nem árt tudni, hogy az MNB tanulmánya szerint a következő 20 évben nincs ok aggodalomra, viszont a 2030-as évek közepétől az egyre nagyobb lesz a nyugdíjkassza hiánya. Amit valahogy (korhatáremeléssel, vagy nyugdíjcsökkentéssel) fedezni kell.

A Bankmonitor.hu számításokkal támasztotta alá, mire számíthatunk. Ha pl. valaki a jelenlegi nettó átlagkeresetnek megfelelő 175 ezer forintos nyugdíjat szeretne most, annak 218 ezer forintos átlagjövedelmet kell felmutatnia 40 év munkaviszonnyal a háta mögött.

nyugdíjÁbra1

1,5 millió ember lesz nagy bajban

Magyarországon a foglalkoztatottak jelentős hányada (akár 1,5 millió fő) minimálbéren van bejelentve, ami indokolttá teszi, hogy az átlagkereset mellett a minimálbért keresőkre is kiterjesszük a számításokat.

Már rögtön az elején érdemes megjegyezni, hogy a fő problémát az okozza a számukra, hogy a nyugdíjrendszerünk csak a hivatalosan bejelentett kereseteket ismeri el és utána jár nyugdíj, azzal nem tud foglalkozni, hogy valaki a minimálbér mellett kapott még kézbe meghatározott összeget.

Nagyon fontos lenne, hogy aki valójában jóval a minimálbér felett keres, az célzottan nyugdíjra is takarítson meg, mert az állami nyugdíj esetükben tényleg nagyon alacsony lesz.

Jelentős hátrányból indulnak a minimálbéresek

Kiindulásként látszik, hogy hátrányból indulnak a minimálbéresek, hiszen míg egy végig átlagkeresetet kapó esetében az életpálya átlaga 130-140 ezer forint között mozog, addig egy minimálbéres esetében 60-65 ezer forint között.

Vagyis a viszonyítási alap bő 50 százakkal marad el, ami megmutatkozik a kezdőnyugdíjban is. Így most20-30-40 év minimálbéres munkaviszony mellett az induló nyugdíj értéke 32 ezer, 40 ezer és 45 ezer forint lehet.

Sokkoló

Adódik a válasz: államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással a hiány fedezhető. Meg is nézték, hogy egy 55, 40 és 25 éves esetében mekkora havi takarékoskodás szükséges ahhoz, hogy az utolsó év nettó átlagkeresetének megfelelő összeget megkaphassák majd nyugdíjas korukra, amennyiben végig minimálbéresek voltak.

nyugdíjÁbra2

Ahogy látható, a végeredmény eléggé sokkoló: a legidősebb korosztálynál a teljes havi bért el kellene tenni nyugdíjra, hogy kipótolható legyen az állami nyugdíj a kívánt szintre. A 40 éves korosztály számára a felállított célt a havi jövedelem 60 százalékának a megtakarításával érhető el, egy 25 évesnél is a kereset felét rögtön el kellene tenni.

Érdemes korán kezdeni

Tény: amíg az állami nyugdíj a keresethez és a munkában töltött évekhez lesz kötve, addig csak úgy van esély nagyobb nyugdíjat kapni (arányaiban is), ha a bejelentett munkabérünk minél magasabb és/vagy évekkel ki tudjuk tolni a munkavállalást.

A Bankmonitor szerint érdemes minél korábban elkezdeni a nyugdíjcélra a takarékoskodást, mert évtizedek múlva jelentősebb állami nyugdíjcsökkentés is jöhet, ami még számításaiknál is borúsabb képet fest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik