Pénzügy

MNB: júliusban 228 millió euróval csökkent a devizatartalék

Júliusban 228 millió euróval 24,556 milliárd euróra csökkentek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékai – derül ki a jegybank honlapján pénteken megjelent legfrissebb előzetes adatokból. A tartalékok 5,537 milliárd euróval mérséklődtek az idei első fél évben és 10,005 milliárddal az eltelt egy év alatt.

Az MNB közölte: 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének csökkenése.

Folyamatosan apasztották a tartalékot

Júniusban 678 millió euróval apadtak a tartalékok, miután nem volt esedékes devizakötvény-lejárat. Májusban a tartalékok 970 millió euróval mérséklődtek, amiben szerepe volt egy nyolcéves, 200 millió svájci frank értékű kötvény visszafizetésének. Júliusban viszont annak ellenére volt mérsékelt a csökkenés, hogy 18-án lejárt egy 1 milliárd euró értékű, 10,5 éves futamidejű devizakötvény. A tartalékok idei csökkenésében benne van még az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU-hitel utolsó részletét az Európai Uniónak.

Az első negyedévben 2,771 milliárddal, a másodikban hasonlóan, 2,766 milliárddal apadtak a devizatartalékok. Míg azonban az első negyedévben kéthavi 1,393 milliárdos növekedés után márciusban egyedül 4,164 milliárddal zsugorodott a tartalékállomány, a második negyedévben minden hónapban csökkenés volt.

Az MNB kommunikációjából kiderül, addig engedi csökkenni a nemzetközi tartalékok szintjét, amíg az még  érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amelyet általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik