Pénzügy

Megháromszorozta nyereségét a Szberbank január-júliusban

A Magyarországon is érdekelt pénzintézet adózott eredménye 274,9 milliárd rubelt tett ki, ami 197,4 százalékkal haladja a 2015 első hét hónapjában elért 92,4 milliárd rubelt – derült ki az orosz pénzügyi jelentési szabványok alapján készült jelentésből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Szberbank nettó kamatbevételei 57,3 százalékkal 640,3 milliárd rubelre nőttek január-júliusban. A díj- és jutalékbevételek 23,5 százalékkal, 171,3 milliárd rubelre emelkedtek.

Csak júliusban 45,6 milliárd rubel volt a Szberbank nyeresége, több mint négyszerese az egy évvel korábbi 10,9 milliárd rubelnek.Az ukrán válság miatt nyugati szankciókkal sújtott orosz nagybank felülteljesítőnek bizonyult az orosz gazdasági válságban, miközben vetélytársai keményen küzdenek. A rendelkezésre álló összehasonlítható adatok szerint a második legnagyobb orosz pénzintézet, a VTB mindössze 1,8 milliárd rubeles profitot ért el január-májusban, míg a Szberbank 184,3 milliárd rubel nyereséget termelt. Számos kisebb bank pedig továbbra is veszteségesen működik.

A Szberbank négy éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t, amely három éve november 1-jétől Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

A moszkvai tőzsdén 0,96 százalékos pluszban, 138,45 rubeles árfolyamon forogtak a Szberbank részvényei délután, de napi csúcsán 1,10 százalékos nyereséget is mutatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik