Pénzügy

Milliárdos virtuális bankrablás miatt roppant meg a bitcoin árfolyama

A világ egyik legbiztonságosabbnak hitt bitcointőzsdéjéről tüntették el a pénzt.

Óriásit zuhant a Bitcoin nevű virtuális pénz árfolyama azután, hogy kirabolták a világ egyik legbiztonságosabbnak hitt bitcointőzsdéjét – írja a Világgazdaság. A hackerek 65 millió dollárnak megfelelő pénzt loptak el a hongkongi Bitfinex tőzsdéről. Néhány órával azután, hogy felfedezték a „rablást”, 22 százalékkal kevesebbet, 480 dollárt adtak egy egységnyi bitcoinért. Később az árfolyam 540 dolláros szinten stabilizálódott, de ez is 12 százalékos mínuszt jelent.

Rövid időn belül ez a második nagy virtuális bankrablás. Júniusban egy másik mesterséges pénz, az ethereum volt az áldozat, itt 60 millió dollár volt a kár. Azt egyébként a felhasználók anonimitása miatt nehéz megbecsülni, hányan bíznak annyira a virtuális pénzekben, hogy megtakarításaikat ebben tartsák.

A Bitfinex vezetői bejelentették: a lopást lehetővé tevő hiba feltárásáig befagyasztják a kereskedést, a letétbe helyezett pénzhez sem engednek hozzányúlni, nehogy újabb támadás érje őket és az ügyfeleket.

2014-ben a legnagyobb forgalmú bitcointőzsdén, a japán Mt. Goxon 450 millió dollárnyi pénz vált köddé. Mark Karpeles, a tőzsde igazgatója tíz hónapig előzetes letartóztatásban volt, júniusban került óvadékért szabadlábra. A nyomozás nem állapította meg, hogy köze lett volna a betöréshez, de azt igen, hogy sikkasztott és meghamisította a kereskedési adatokat, hogy eltüntesse a hozzá vezető nyomokat.

A bitcoinnal szemben egyébként gyakori kritika, hogy az anonimitás miatt kiválóan használható illegális tevékenységekhez, rendkívül ingadozó az árfolyam, és bárminemű központi ellenőrzés és irányítás hiányzik a rendszerből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik