Pénzügy

Viharkár: két nap alatt tízezer kárbejelentés érkezett

jegeso(210x140).jpg (Array)
jegeso(210x140).jpg (Array)

Több mint tízezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a július 12-14-i viharokat követően, a kár becsült értéke elérheti az egymilliárd forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a legtöbb bejelentés Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből, illetve a Balaton környékéről érkezett. Kiemelkedően sok kárt jeleztek Szombathelyről, Pécsről, Kőszeg, Baja és Kiskunhalas környékéről.

Gyakoriak a jégverések miatti bejelentések, van olyan biztosító társaság, ahol a kárbejelentések 90 százaléka jégverés. A jégverés a tetőkben, a redőnyökben, a vakolatban okozott kárt, sok helyen a tetősérülések miatt beáztak az épületek.

A kárbejelentések folyamatosan érkeznek, több biztosító is arról számolt be, hogy hétvégi munkavégzést rendelt el, illetve átcsoportosította kárfelmérőit az érintett területekre annak érdekében, hogy minél előbb rendezni tudja a károkat –  jelezte a szövetség.

A Mabisz adatai szerint 2015-ben az összes, több mint 710 ezer kárbejelentés közül csaknem minden hatodik káresemény nyári viharokhoz volt köthető. A szövetség azt tapasztalta, hogy a nyár általában az év leginkább kárveszélyes periódusa. Az elmúlt öt évben évente átlagosan közel 115 ezer káresemény történt május elseje és augusztus vége között a biztosított lakossági ingatlanokban, a nyári viharok miatt éves átlagban csaknem 7,5 milliárd forintot fizettek ki a biztosító társaságok.

A 25 biztosítóval szerződött CLB független biztosítási alkusz MTI-hez eljuttatott közleményében arra figyelmeztetett, hogy jégverésre csak az a biztosító fizet, amelyik kötvényében van ilyen kitétel. Ahhoz, hogy a biztosítók garantáltan fizessenek, a károsultnak a lehetőségeihez mérten a kármentést is meg kell kezdenie és nem lehet gondatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik