Pénzügy

Bankkártyások vigyázat, ez a védőtok sima pénzlehúzás

érintés nélküli fizetés (érintőkártya, bankkártya, érintés nélküli, egyérintéses, paypass,)
érintés nélküli fizetés (érintőkártya, bankkártya, érintés nélküli, egyérintéses, paypass,)

Helyreigazítás

A 24.hu oldalán 2016.07.13. napján „Bankkártyások vigyázat, ez a védőtok sima pénzlehúzás” címmel megjelent cikkben közölt valótlan állításainkkal összefüggésben :

1/ Valótlanul közöltük, hogy : ,,… ez a védőtok sima pénzlehúzás”

2/ Valótlanul közöltük, hogy: “A gyorsan terjedő rémhír egyetlen célja az, hogy a megrettent kártyabirtokosok megvásárolják a cég jó pénzért árult AntiLop védőtokját””

3/ Valótlanul közöltük, hogy: “Ezzel etetnek be ”és hogy “Méretes csúsztatás ”

4/ Valótlanul közöltük, hogy: “Igaz,ehhez az NFC eszközt nagyon közel kell helyezni a kártyához – kevesebb, mint 5 cm-re. Az így leolvasott kártyaadatok (kártyaszám, lejárat) azonban nem teszik lehetővé sem az internetes, sem a fizikai környezetű fizetést .”

5/ Valótlanul közöltük, hogy: “1. kártyaadatok leolvasásával senki nem képes vásárolni, vagy készpénzt felvenni a kártyabirtokos nevében, illetve a kártyát más formában megterhelni 2. biztonsággal kijelenthető, hogy egyérintéses technológiát használva illetéktelen személy nem tud pénzt levonni az egyérintéses bankkártyáról ”

6/ Valótlanul közöltük, hogy “Vagyis ne dőljön be nekik senki, a tok megvásárlásának nincs semmi olyan haszna, amit a cég hirdet.

 

Fenti állításainkkal ellentétben a valóság az, hogy a DoFeSEc Kft által üzemeltetett anti-lop.com weboldalon az érintéses (közismertebb nevén Paypassos) bankkártyákkal kapcsolatban megfogalmazott biztonsági rések régóta ismertek mind a biztonságtechnikai szakma, mind a bankok előtt. Az okostelefonokkal illegálisan megszerezhető adatok, (bankkártyaszám és lejárati idő) elegendőek, hogy illetéktelenek online vásárlással megterheljék bankszámlánkat. Ezen adatlopás megtörténhet akár táskán keresztül is, hiszen a rádiófrekvenciás kommunikáció, -mellyel az adatlopás megtörténik, – keresztülhatol a táskák jellemző anyagain, mint pl : ruha, bőr, műbőr.

 

Az NFC eszközzel történő adatolvasás (adatlopás) 5 centiméter távolságnál jóval nagyobb távolságról is megtörténhet, hiszen ezen jelek erőssége növelhető megfelelő erősítési módszerekkel. A cég által forgalmazott termék (AntiLop bankkártyavédőtok) egy ismert, valós problémára ad preventív megoldást. Amennyiben szeretné elkerülni, hogy az érintéses bankkártyájáról hackerek ne emelhessenek le olyan információt, amelyek felhasználásával visszaélhetnek, és Önnek anyagi kárt okozhatnak, erre potenciális megoldás lehet a cég által az anti-lop.com weboldalon forgalmazott bankkártyavédőtok megvásárlása.

 

Trükkös kártyaadatlopásokkal, az egyérintéses (paypass) kártyák veszélyeivel riogató cég (DoFeSec Kft.) hirdetése bukkant fel a neten. A gyorsan terjedő rémhír egyetlen célja az, hogy a megrettent kártyabirtokosok megvásárolják a cég jó pénzért árult AntiLop védőtokját – írta az Azénpénzem.hu.

A hirdetés lényege, hogy veszélyben a pénzünk, a tudtunkon kívül leemelhetik a kártyaadatainkat és a pénzünket az egyérintéses (paypassos) kártyáról.

Ezzel etetnek be

A cég szerint okostelefonra letölthető ingyenes applikáció segítségével az okostelefont a bankkártyára téve leolvashatóak a kártya adatai, sőt ez a leolvasás pénztárcán vagy akár táskán keresztül is működik. Ezekkel az adatokkal pedig meglophatják az ügyfeleket, akiknek majd bizonyítaniuk kell, hogy nem ők vásároltak. A cég szerint a bűnözők 10-20 centiméteres távolságra – akár buszon, villamoson, bevásárlóközpontokban – megközelítik az áldozatukat a készülékükkel, csatlakoznak a bankkártyákhoz, és készülékük segítségével vásárlást bonyolítanak le úgy, hogy azt az emberek észre sem veszik.

A társaság honlapján aztán kiderül, hogy minden veszély elhárítható, ha valaki jó pénzért (3990 forintért) megveszi a cég védőtokját.

Méretes csúsztatás

Csakhogy az állításaik nem fedik a valóságot, nincs veszély – reagált a portál kérdésére a Mastercard.

A kártyakibocsátó elismerte, hogy az egyérintéses kártyák funkciójuknál fogva kommunikálnak az NFC leolvasó /elfogadó eszközökkel. Tehát így a kártya néhány információja látható ezek segítségével. Igaz, ehhez az NFC eszközt nagyon közel kell helyezni a kártyához – kevesebb, mint 5 cm-re. Az így leolvasott kártyaadatok (kártyaszám, lejárat) azonban nem teszik lehetővé sem az internetes, sem a fizikai környezetű fizetést – szögezték le.

  1. kártyaadatok leolvasásával senki nem képes vásárolni, vagy készpénzt felvenni a kártyabirtokos nevében, illetve a kártyát más formában megterhelni
  2. biztonsággal kijelenthető, hogy egyérintéses technológiát használva illetéktelen személy nem tud pénzt levonni az egyérintéses bankkártyáról

Vagyis ne dőljön be nekik senki, a tok megvásárlásának nincs semmi olyan haszna, amit a cég hirdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik