Pénzügy

Így fizetünk mi – tudja meg, mit hordanak a 24.hu-sok a pénztárcájukban

Kíváncsi arra, hogy újságíróink vajon hol állnak a készpénz kontra bankkártyás fizetés dilemmában, mi tudja őket a legjobban felbosszantani a kasszánál, és mit tesznek, ha nem használhatják a kártyát? Eláruljuk. Mi több arra bátorítjuk, ön is mondja el a véleményét.

Persze hogy bankkártyával!

Mini-közvéleménykutatásunk szerint a 24.hu újságíróinak 43 százaléka bankkártyával fizet, ha van erre lehetősége, további 38 százalékuk többnyire ezt teszi, és mindössze 19 százalék az, aki a készpénzre esküszik. És ön, hogy van ezzel?

Bankkártyája egyébként mindenkinek van, aki válaszolt. Az is érdekes, mit válaszoltak, miért szeretik inkább a bankkártyát. Egyik kolléganőnk szerint kártya mindig van nála, kápé viszont nem. Egyszerűbbnek érzi egyébként a kártyát, főleg mióta paypassol. Volt, aki azt említette, nem szereti, ha a zsebében csörög az apró, ezért hord inkább kártyát. Egyik teches kollégánk szerint viszont nagyon sok helyen még mindig macerás a használat. Egyrészt a klasszikus közértes környezetben, ahol a pénztáros néni még mindig őszinte döbbenettel és rettegéssel az arcán nyúl a kártyához, majd elbődül: “Gizike, káááártyááázoook!” A taxis sokszor nem hajlandó elfogadni a kártyát (pedig kötelező lenne neki), mert úgy nem tud csalni és később jut a pénzéhez. Egy kocsma, kisbolt, trafik, egyéb üzlet is még mindig fényévekre van a kártya általános és automatikus használatától. Szóval fizetnék én vele, de még sajna kell a kápé is – összegzett. Nem bank, hanem hitelkártyával szokott fizetni egyik igen tudatos rovatvezetőnk, mert mint válaszolta, az 1-2-3 százalékos visszatérítés miatt olcsóbb is így, mint készpénzzel, másrészt ez a cashflow-t is javítja. Plusz azért is fizet kártyával, mert a kereskedőnek úgy nehezebb adót csalnia, mint a készpénzes vásárlásoknál. Arról nem beszélve, hogy nem kell szórakozni a visszajáróval, illetve nem kell felvenni készpénzt automatából, mondott újabb szempontot.      

Bosszantó, ha nem lehet kártyázni

Második körben azt kérdeztük, kit mennyire zavar, ha nem tud kártyával fizetni. A 24.hu-sok 72 százalékát bosszantja, ha hiába nyújtja a kártyát. Sőt, 22 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nem is igen megy vissza arra a helyre többször vásárolni, ahol passzolják a kártyát. Viszont a válaszolók közül senki nem tesz ilyenkor megjegyzéseket az üzletben. A többi kollégát (6 százalék) pedig egyáltalán nem akasztja ki, ha elő kell vennie a készpénzt.

Volt aki éttermet említett, ahol hiányolja a kártyás fizetést, kocsmát, mások a fagyizókat, a vidéki kisboltokat, illetve van közülünk, aki ezért nem jár piacra.

Szóval mi tényleg szeretünk kártyával fizetni, és szeretnénk, ha minél több helyen lenne erre módunk.

Leg, leg, leg – sztorizunk!

És hogy mik voltak a legemlékezetesebb helyzetek, amikor legnagyobb bánatunkra nem fizethettünk bankkártyával? Íme, ezt írták kollégáink (név nélkül):

Néhány hete, vasárnap este a …-ban (kerthelyiség, zenés szórakozóhely)… mehettem a szakadó esőben automatát keresni. Amúgy azért nem volt nálam kápé, mert direkt megnéztem előre a neten, és azt írták, lehet kártyával fizetni.

Pár napja egy vendéglátóhelyen… nem tudtam a kártyám használni, ezért egy tatabányai büntetőbíró, egy csíki kockázatelemző és egy magát konzervatívnak hívó újságíró itatott. Mivel ők választottak italt, másnap majd leszakadt a fejem a helyéről…

Pécsen használtam volna taxit pár hete. Tudtam, hogy az egyik társaságnak van néhány autója terminállal, ám a telefonban azt mondták, aznap (szombaton) épp nem működtek. A másik társaságot is felhívtam (kettő nagyobb van) ahol pedig a kérdést sem értették, hisz “Pécsett még NEM KÖTELEZŐ a bankkártyaterminál az autókba”.

Budapesten, nemrégiben: a negyedik jegyautomata után, ami nem fogadta el a kártyámat (kápé nem volt nálam) a sofőr kiröhögött , amikor megkérdeztem miért nincs paypal a buszokon…

Önnek is van egy sztorija? Írja meg kommentben, mi volt a legviccesebb bankkártyás esete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik