Pénzügy

A Brexit így érinti a magyar lakosság legfontosabb vagyonát

A Brexit jelentős értékvesztést okozott a pénzpiacokon, ám a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára egyelőre nem jelent veszélyt. Az ugyanis ingatlanban áll - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely 55 ezer milliárd forintra becsüli a magyarországi lakóingatlan-vagyon értékét, egyúttal számba veszi, hol lehet mégis hatása a Brexitnek.

A britek többsége a múlt héten megszavazta, hogy kilépjenek a az Európai Unióból (Brexit). A döntés jelentős értékvesztés eredményezett a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon, a Financial Times mértékadó brit gazdasági lap kedden 3 ezer milliárd dolláros – 861 ezer milliárd forintos – veszteséget írt a Brexit számlájára. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen hatással lesz a nemzetközi gazdaságra, azon belül a magyar gazdaságra a Brexit. Az viszont látszik, hogy a magyar lakosság legfontosabb vagyontárgyait, a lakóingatlanokat közvetlenül nem érinti – áll az ingatlan.com friss elemzésében.

55 billió forintunk áll ingatlanban

Ebből a szempontból fontos, hogy Magyarországon rendkívül magas – a 2011-es népszámlálási adatok szerint több mint 90 százalékos – a saját tulajdonú ingatlanok aránya. A portál a magyar lakosság tulajdonában álló lakóingatlanok piaci értékét összesen 55 ezer milliárd – azaz 55 billió – forintra becsüli. Ebben pedig komoly kárt okozhat egy kisebb visszaesés is. A Brexit azonban jelenleg nem fenyegeti a magyar lakosság ingatlanvagyonát.

Akkor okozna komoly gondot, ha

A brit kilépés közvetlenül akkor okozhatna problémákat a magyar ingatlanpiacon, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne. Kínálati oldal stabilitására pedig a brit lakásberuházások, illetve Egyesült Királyságból finanszírozott építkezések jelentenének veszélyt.

Szerencsére azonban egyik jelenség sem érzékelhető a magyar ingatlanpiacon, ezért a Brexit közvetlen hatással nem fenyeget – emelte ki Balogh László. A portál szakértője azt is elmondta, hogy a hazai ingatlanpiac dinamikáját elsősorban az új lakások építése befolyásolják.

A részpiacokon azért lehet hatása

A szakember szerint a lakosság ingatlanvagyonában és az ingatlanpiacon komolyabb változást nem hoz a Brexit, de részpiacokon azért lehet hatása.

Az angol font gyengülése negatív hatással lehet a hazai turizmusra, hiszen az elmúlt években, egyre növekvő mértékben a külföldi vendégéjszakák 5-7 százalékát tették ki az Egyesült Királyságból érkező turisták. A brit turisták számának visszaesése pedig a lakáshotelek értékét közvetetten csökkentheti. Hasonló közvetett veszélyt jelenthet a lakáspiac vonzerejére, ha a különböző országok jegybankjai – például az amerikai Fed – kamatemelési ciklusba kezdenének. Ekkor ugyanis a befektetők az ingatlanvásárlás helyett olyan befektetési formákat is kereshetnének a pénzpiacokon, amiket könnyebben tudnak pénzzé tenni – mondta az ingatlanos portál szakértője.

Balogh László azt is hozzátette, hogy jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

(Az ingatlan.com elemzése a saját adatokon, hivatalos KSH-statisztikákon és 2011-es népszámlálási adatokon alapul.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik