Pénzügy

Amerikai vállalatnak köszönheti a kormány, hogy van miből osztogatni

De ebből baj is lehet, ha vissza kell könyvelni a befizetéseket.

Az amerikai GE adóbefizetéseiből van most pénze a magyar kormánynak az osztogatásra – írja a Világgazdaság. A Költségvetési Felelősségi Intézet 2017-es büdzséről szóló kutatása szerint a kormány intézkedései segítenek felpörgetni a gazdasági növekedést, de a magasabb költségvetési hiány miatt érdemben nem fog csökkenni a GDP-arányos államadósság.

Az intézet vezetője szerint az évtized végére elérhető lett volna a nullás költségvetés, ha nem jönnek a kormány új intézkedései, köztük az áfacsökkentés és az otthonteremtési programok. Látótávolságba került volna a 60 százalékos GDP-arányos államadósság is, ugyanakkor ebben az esetben 1-2 százalék között maradt volna a gazdasági növekedés – mondta Romhányi Balázs.

A mostani intézkedéssel idén 2,4, jövőre 2,3 százalékos GDP-növekedéssel számol az intézet, az utóbbi jóval elmarad a kormány 3 százalék feletti várakozásától. Megjegyzik: a költségvetés jó helyzete részben annak köszönhető, hogy a GE, vélhetően a növekedési adóhitelt igénybe véve, 542 milliárd forintot fizet be a büdzsébe, két évre elosztva.

Baj ebből akkor lehet Romhányi szerint, ha ezeket a pénzeket az EU eredményszemléletű elszámolási rendszere miatt vissza kell könyvelni, ekkor ugyanis nagy lyuk keletkezik idén és jövőre a költségvetésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik