Pénzügy

A munkaadói lakhatási támogatás önmagában nem elég

Ha a munkavállaló 60 km-re talál munkát a lakhelyétől, akkor a munkáltató hozzájárulhat az alkalmazott lakbérterheihez - derül ki a nemrég meghozott törvényből. Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország nonprofit szervezet igazgatója szerint jó az irány, de továbbra is szükség van 300 ezer szociális bérlakásra.

Nem mindenki jut majd hozzá a támogatási lehetőséghez – hívja fel a figyelmet a korlátozásokra a Habitat: a nem alkalmazotti jogviszonyban dolgozók, a munkával nem rendelkezők vagy minimálbért keresők nem, vagy csak nagyon kis mértékben tudják majd igénybe venni a támogatást. Számukra a közpénzből nyújtott lakásbérleti vagy lakásfenntartási támogatás nyújthatna segítséget. A támogathatók körét tovább korlátozza az, hogy csak határozatlan időtartamra szóló és legalább heti 36 óra munkavégzéshez adható, így a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkezők, és a rész-munkaidőben dolgozók, jellemzően a kisgyermekes szülők nem kaphatnak támogatást.

A munkáltatók  szerepvállalása mellett erősíteni kell az állam szerepvállalását  a bérlakásban élők lakhatási költségeinek támogatásával – hangsúlyozza a Habitat.

Az elmúlt években drasztikusan megnövekedett lakbérek miatt szükséges olyan lakásfenntartási támogatást nyújtani az alacsony jövedelműeknek, hogy ők is meg tudják fizetni az emelkedő bérleti díjakat

– nyilatkozta Szekér András, a Habitat for Humanity igazgatója. A civil szervezet szerint az államnak közvetlenül is részt kell vállalnia a bérlakáspiacon, alacsony lakbérű, non-profit módon épített és üzemeltetett bérlakások létrehozásával, illetve a bérbeadók és a  bérlők jogainak és kötelezettségeinek pontosabb szabályozásával.

Olvasói sztorik