Pénzügy

600 milliárd forintnyi betétet tényleg átkanalaznak a bankoktól a MÁK-hoz

államkincstár (államkincstár)
államkincstár (államkincstár)

A Figyelő csütörtöki cikke szerint 2017. január 1-jével várható a váltás, akkor kerülnének át az önkormányzatok számlái a Magyar Államkincstárhoz. Ez azt fogja jelenteni, hogy megszűnnének a települések bankszámlái a kereskedelmi bankoknál, és mint a Portfolio.hu korábban írta, ez azt jelenti, hogy mintegy 600 milliárd forintnyi betétállomány kerül át a MÁK-hoz. A portál szerint a lépés nem veszélyezteti a hitelintézetek likviditását.

A váltással a mintegy 30 milliárd forintnyi önkormányzati hitelt is valószínűleg azonnal vissza kell fizetniük a helyhatóságoknak,mert feltétel volt a számlavezetés.

A lépés a felhördülő polgármesterek szerint veszélyezteti az önkormányzatok önállóságát. Az új rendszerben ugyanis állítólag a települések nem utalhatnak majd közvetlenül, a MÁK munkatársai fogják intézni a pénzküldést. Az önkormányzati pénzügyesek egy online felületen tölthetik fel a számlákat a mellékletekkel együtt. A tervek szerint a fejlesztésekhez elnyert EU-támogatások is a MÁK-nál vezetett számlákra érkeznek majd.

Úgy tudni, szó van arról is, hogy később az önkormányzati vállalkozások és intézmények számlavezetése is átkerül a MÁK-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik