Pénzügy

Kúria: el kell törölni a tiltott helyen fürdést és a jégen tartózkodást

Pontosításokra szorul a szabálysértésekről szóló törvény a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának összegző véleménye szerint.

A tudós testület szerint a fontosabb javításokat:

  • a rendkívüli jogorvoslatok
  • a megalapozatlanság jogkövetkezményei
  • a jellemzően nem kriminális szabálysértések, mint amilyen a tiltott helyen fürdés vagy a jégen tartózkodás szabályainak megsértése

esetén kellene elvégezni.

Jelenleg a szabálysértési jogban érvényesül a “kis háromcsapás”, azaz szinte bármely szabálysértésért elzárást kell kiszabni abban az esetben, ha valaki fél éven belül harmadszor követi el. Feleky István kúriai bíró, a csoport vezetője elmondta, hogy e rendelkezések alapján akár három cigarettacsikk eldobásával megvalósított három köztisztasági szabálysértés is megalapozhatja ezt a döntést, ahogy erre már volt is példa.

Ez teljesen abszurd.

Fontos, hogy a szabálysértési ügyekben még nyilvánvaló eljárási szabálysértések – például kizárt bíró által hozott döntés – esetén sincs rendkívüli jogorvoslat. A joggyakorlatelemző-csoport szerint legalább ebben a szűk körben meg lehetne nyitni a szabálysértési ügyekben is a felülvizsgálat lehetőségét.

Az új gyakorlat erősödő kriminális jellegét mutatja az is, hogy emelkedett az elzárással fenyegetett cselekmények száma, jelentősen nőtt a helyszíni bírság alkalmazásának lehetősége, és megjelent a körérdekű munka önálló büntetésként alkalmazása.

A tudós testület szerint ki kéne szórni a szabálysértések közül az egyáltalán nem kriminális jellegű cselekményeket, mint például:

  • jogosulatlan közterületi értékesítés
  • jégen tartózkodás szabályának megsértése
  • tiltott fürdés.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik