Pénzügy

A Tesco is szenved a munkaerőhiánytól

A Tesco csak kisszámú üzletében állítja vissza júniustól, az év elején eltörölt éjszakai nyitva tartást. Ennek oka a munkaerőhiány, elsősorban a vezetőket és a szakembereket nehéz műszakba állítani – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke a Napi.hu-nak.

A Tesco nemrég jelentette be, hogy június 1-jétől országosan 7 hipermarketjében ismét a korábban megszokott nonstop nyitva tartás lép életbe. Augusztus 31-ig országszerte 23 hipermarketben és kényelmi formátumú áruházban meghosszabbított szezonális nyitva tartással várja a vásárlókat, továbbá a Balatonnál összesen 10 áruházuk lesz éjjel-nappali, vagy meghosszabbított nyitva tartású.

A Tesco a nagy láncok közül eddig egyedüliként tette meg ezt, a vasárnapi boltnyitás tovagyűrűző hatásként is értelmezhető a lépést. A Metrónál, az elhúzódó bértárgyalások mellett eddig nem született döntés erről, míg az Auchan és a Spar egyáltalán nem készül éjszakai nyitva tartásra.

A munkaerőhiány, illetve a magas kiadást jelentő éjszakai pótlékfizetés a gátja annak, hogy a Tesco ismét széles körben bevezesse a nonstop munkarendet üzleteiben. A vasárnapi újranyitás már így is igen erősen leterhelte a társaság humánerőforrás tartalékait, miközben az éjszakai műszakot nem lehet javarészt alkalmi-, vagy részmunkaidősökkel megoldani. Elsősorban teljes menedzsment-gárdákra, illetve képzettebb dolgozókra – például hentesekre, pékekre lenne szükség, akik pedig a legdrágábbak, illetve akiket a legnehezebb megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik