Pénzügy

Milliókba kerülhet, hogy 10-15 négyzetméterrel nagyobb lakásunk legyen

A használt lakások piacának élénkülését részben azok a vásárlók biztosítják, akik a meglévő kisebb alapterületű lakásból nagyobb méretű lakásba tartanak, például a család bővülése miatt. A nagyobb alapterületű lakás megvásárlásához többletforrásra van szükség, ennek mértéke az országon belül eltérő. A kisebb – 50 négyzetméter alatti – lakások átlagos négyzetméterára eleve magasabb, mint a nagyobb – 60-79 négyzetmétereseké.

A 30-49 négyzetméteres lakások országos átlagos négyzetméterára május végén 365 ezer forint volt, míg a 60-79 négyzetmétereseké 294 ezer forintra rúgott – derül ki az ingatlan.com friss összeállításából, amelyhez több mint 4 ezer olyan 30-49 és 60-79 négyzetméteres fővárosi és legalább tízezer lakossal rendelkező vidéki városban található lakás hirdetését vizsgálták meg, amelyet magánszemélyek adtak fel.

Budapesti helyzet

A fővárosi 30-49 négyzetméteres lakásoknál adataik szerint az átlagos négyzetméterár 432 ezer forintot tett ki május végén, ezzel szemben az 60-79 négyzetméteresnél 408 ezer forint volt az átlagár.

A kínálati piac adatai szerint egy kisebb, 45 négyzetméteres lakás átlagára 19,4 millió forint, egy 60 négyzetméteresé pedig 24,48 millió forint, az árak azonban a fővárosban is jelentősen szóródhatnak a kerülettől és a lakás állapotától függően – mondta a portál vezető gazdasági szakértője, Balogh László.

A szakember szerint a kis lakásoknál a 6 százalékkal magasabb négyzetméterár részben azzal magyarázható, hogy a vételár valamivel alacsonyabb lehet és a kis lakások iránti kereslet több oldalról érkezik, a kiadási célú vásárlók mellett a fővárosba költözők és az egyetemisták is megjelennek ebben a szegmensben.

Hasonló, mégis más a helyzet a vidéki városokban

Az ingatlanhirdetési portál összeállítása szerint a megyei jogú vidéki városokban annyiban a fővároshoz hasonló a helyzet, hogy a kis lakások átlagos négyzetméterára magasabb. A 30-49 négyzetméteres megyei jogú lakásokat 222 ezer forintos átlagáron kínálják, a nagyobb, 60-79 négyzetmétereseket pedig 204 ezer forintos áron hirdetik – mondta Balogh László.

A szakértő szerint a 10-15 négyzetméterrel nagyobb lakásba költözéshez Budapesten 4-6 millió forintos megtakarításra lehet szükség, vidéken pedig 2-3 millió forintra. Ennek birtokában akár már egy szobával nagyobb vagy tágasabb helyiségekkel rendelkező lakásba lehet költözni. Az alacsonyabb vidéki átlagárak miatt a 4-6 millió forintos többletforrás pedig akár 20-30 négyzetméterrel nagyobb lakásra is elég lehet.

Hitelhelyzet

A csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője, Gergely Péter azt mondta, hogy jelenleg a piacon a legalacsonyabb kamatok mellett egy 4-6 millió forintos hitel teljes hiteldíj mutatójú 6-12 havonta változó kamatú hitelesetén akár 4 százalék alatt is lehet, ami kezdetben havi szinten 24-36 ezer forintos törlesztőrészletet jelentene. Javasolja azonban, hogy mindenképpen több bank ajánlatát kérjük ki, és hasonlítsuk össze, mert egy olcsó lakáshitellel több millió forinttal kevesebbet kell összességében visszafizetnünk.

A hitelszakértő úgy látja, érdemes megfontolni a több évre vagy akár a teljes futamidőre fixált törlesztőrészletű ajánlatokat is, amelyek ugyan valamivel drágábbak, de sokkal biztonságosabbak. Az 5 vagy 10 évre fixált kamatozású 4-6 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitelek legkedvezőbb konstrukcióinál a teljes hiteldíj mutatója 5-6 százalékos. Így a havi törlesztés 26-43 ezer forint lehet 5 vagy 10 évre rögzítve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik