Pénzügy

Terézváros újra eladná a milliárdos Andrássy úti palotát

andrássy parkolás (andrássy, parkolás, lamborgini)
andrássy parkolás (andrássy, parkolás, lamborgini)

Pályázat nélkül 2004-ben eladott (fürdőszoba üzletre cserélt) Andrássy úti bérházat ad el újra a terézvárosi önkormányzat – írta a Napi.hu.

Budapest VI. kerületének önkormányzata harmadszor írt ki pályázatot az Andrássy út 21. szám alatti műemlék ingatlan eladására nettó 1,337 milliárd forint plusz áfa minimumáron. Az új pályázaton május 31., 12 óráig lehet ajánlatot tenni. A vevőnek vállalnia kell többek közt azt, hogy a bérleti szerződéseket saját költségén megszünteti, és a leromlott állapotú épületet az örökségvédelmi előírások alapján legkésőbb 2020 végéig felújítja.

Offshore ingatlancég vette meg bagóért 2005-ben

A vevők nem tolonganak, hiszen több komoly probléma is van az épülettel. Az egyik, hogy per alatt áll az ingatlan, ám az önkormányzat önhibáján kívül nem tudja lezárni az ügyet egyhamar. A lakók indítottak pert 2005-ben, mert a tudtuk nélkül és pályázat nélkül döntött az önkormányzat akkori vezetése az elidegenítésről (a lakók ezzel önkormányzati helyett piaci bérlők lettek). A perhez később csatlakozott a Fővárosi Főügyészség is, mert a pályázat nélküli értékesítéssel sérült a közérdek.

A Legfelsőbb Bíróság végül, 2010 októberében semmissé nyilvánította a szerződést, visszaadta az önkormányzat tulajdonába az ingatlant, amely azonban a kártérítési igénnyel fellépő Amelus birtokában maradt. Így a vételár nagy része az ő kártalanításukra mehet el.

A másik, hogy a földszinti luxusüzlet ingatlana nem az önkormányzaté. Hanem a Sinvest Andrássy 21 Pro Kft.-é, amely – sok más ingatlant birtokló társasággal együtt – a Szinva 2001 Zrt. tulajdona, amely Garancsi István, Csányi Sándor és Hernádi Zsolt érdekeltsége.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik