Pénzügy
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

MNB: a Sberbank megsértette az ingyenes készpénzfelvétel szabályait

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 09:47

Az MNB ma közzétett határozatában 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét a költségek átmeneti felszámításával biztosította, amelyet jogsértően csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében ellenőrizte, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. (Sberbank) miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A jegybank eljárása során a 2013. december 1. napjától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámítása mellett juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.

Képéban

Mint az MNB emlékeztet rá, 2014. február 1-jétől havonta két alkalommal, összesen 150.000 forint összegig díj- és költségmentesen vehető fel készpénz egy, az ügyfél által megjelölt fizetési számláról. A kedvezményt – 2015. január 1-je óta – a bankjegykiadó automatás készpénzfelvételkor érvényesíthetik a fogyasztók.

Átmenetileg sem lehet költséget felszámolni

Az MNB a feltárt jogsértés miatt összesen 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Sberbankra, s – az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve – 2016. július 31-i határidővel kötelezte, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára.

A bírság összegének megállapítása során az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.

A Sberbank állásfoglalása

A Sberbank Magyarország Zrt. a 2014. február 1-től élő, havi két alkalommal, maximum 150 000 forint értékhatárig szóló költségmentes készpénzfelvételt biztosító rendelkezésnek a lehető leggyorsabban eleget kívánt tenni ügyfelei érdekében. Az ennek megfelelő, legrövidebb idő alatt kivitelezhető technikai megoldásnak a tranzakciós költségek kamatokkal együtt történő, utólagos visszatérítése bizonyult. A felmerülő költségek visszaértéknapozva kerültek jóváírásra, ezzel garantálva, hogy az ügyfeleket semmilyen hátrány nem érte.

A Sberbank Magyarország Zrt. tiszteletben tartja a Magyar Nemzeti Bank határozatát és 2016. augusztus 1-jével kezdődően technikailag is megváltoztatja a tranzakciós díjak elszámolásának rendszerét, a döntésben foglaltaknak megfelelően.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.