Pénzügy

Bankkártyás vásárlás – van, hogy kevés az érintés

Folyamatosan nő az egyérintéses fizetésre alkalmas terminálok száma hazánkban, ez derül ki az MNB legfrissebb, 2015-ös jelentéséből is. A kártyás vásárlásokon belül legdinamikusabban az érintőkártyás vásárlások száma (47,4 millió darab) és értéke (175 milliárd forint) emelkedett. Jelenleg nagyjából 100 ezer POS-terminál van Magyarországon, ezeknek mintegy 60 százaléka alkalmas az egyérintéses fizetésre.

Az azonban nem biztos, hogy Visa kártyánkat mindenhol elfogadják érintéses fizetésre, míg a MasterCard és Maestro kártyákkal biztosan nem lesz ott gondunk, ahol egyérintéses fizetésre alkalmas terminál van – figyelt fel rá a Pénzcentrum.hu. Utána is jártak, mi lehet ennek az oka.

Kiderült, hogy nagyjából 1-2 ezer terminál van, ami jelenleg nem alkalmas a Visa kártyák egyérintéses fizetésére, azonban ezek cseréje folyamatosan zajlik.  Addig is hagyományos úton lehet ezeken a helyeken kártyázni. A Visa Országigazgatója, Kiss Ede arra is kitért, hogy az eltérésnek műszaki akadályai vannak, amelyek a terminálcserével hamarosan megoldódnak.

Az, hogy az elfogadóhelyen milyen típusú kártyával fizethetünk, az elfogadó banktól függ. A különböző kártyatársaságoknál eltérőek a szabványok, a fizetési alkalmazást több helyen is szükséges engedélyeztetni. És az egyes elfogadó intézmények a különböző engedélyeztetéseket, bevezetést nem feltétlenül végzik egy időben. Ezért fordulhat elő, hogy egyes kereskedőknél nem lehet minden kártyatársaság érintőkártyáit használni – mondta a lap megkeresésére a MasterCard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik